Hírek
Tipográfia

A magyar élelmiszeripari cégeknek újabb nehézséget jelent az uniós élelmiszerekre bevezetett orosz embargó, ami miatt az építőiparhoz hasonló lánctartozások is kialakulhatnak a szektorban, figyelmeztet az Atradius Hitelbiztosító.

Az Atradius szerint közép, illetve hosszú távon az is problémát jelenthet, hogy a korábbi orosz vevők új – elsősorban dél-amerikai – beszállítók után néznek, így a magyar cégek akár teljes piacvesztéssel is szembesülhetnek.

Válaszul az EU és az USA kereskedelmi korlátozásaira, Oroszország 2014. augusztus 7-án embargót vezetett be az EU-ból és az Egyesült Államokból származó mezőgazdasági illetve élelmiszeripari termékek egy részére. Az Atradius Hitelbiztosító rámutat: a hazai mezőgazdasági exportőrök jelenleg napi 70 millió forint feletti veszteséget kénytelenek elkönyvelni az orosz korlátozások miatt.

„A szabályosan működő magyar élelmiszeripari cégek eddig is sok kihívással szembesültek, hiszen egyes ágazatokban (pl: húsipar) eleve nagyon kiterjedt a feketegazdaság mérete, bizonyos szegmensekben a termelők piaci erőhátrányban vannak a vevőikkel (üzletláncok) szemben, a vevők relatív alacsony száma miatt kiszolgáltatottak, míg finanszírozási oldalról nézve a bankhitelek szűkössége okoz gyakran gondot. Most ehhez jön az orosz embargó, amely egyrészt azonnali bevételkiesést okoz, másfelől hosszabb távon piacvesztést okoz a magyar cégeknek” - mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Az Atradius becslése szerint a 2013-as adatokat figyelembe véve akár 78-80 millió euró (24,5-25,2 milliárd forint) exportbevétel-kiesést is elszenvedhetnek a magyar cégek az orosz intézkedések miatt az idén, de rosszabb esetben a teljes Oroszországba irányuló mintegy 60-62 milliárd forintos magyar élelmiszer-, ital-, dohánytermékek exportértékének 50%-át is elérheti a veszteség. Ezzel szemben a tervezett uniós kártalanítási alap 400 millió eurót tenne ki a teljes közösségre vetítve, így a magyar élelmiszeripari vállalkozók nem bízhatnak teljes kompenzációban. A helyzetet tovább ronthatja, hogy a megmaradó felesleges készletek még lejjebb nyomják a hazai árakat, így a cégek forgalmának visszaesése még nagyobb méretű lehet.

Mivel az Atradius Fizetési Szokások Barométerének adatai szerint a vállalatközi fizetési késedelmek elsődleges oka a rendelkezésre álló források szűkössége (Magyarországon 2014-ben 60,7%-ban a belföldi ügyfelek és 33,3%-ban a külföldi ügyfelek esetében), így a bevételek csökkenésével könnyen romolhat a fizetési fegyelem, amely az építőiparban tapasztalt lánctartozásokhoz vezethet.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019