Hírek
Tipográfia

Az AGRO.bio Hungary Kft. mai sajtótájékoztatóján a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertették a magyar és globális mezőgazdaság égető problémáit és lehetséges megoldásait.

Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van a termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott. A helyzet itthon sem jobb. Egy hazai felmérés kimutatta, hogy pl. a sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. A talajminőség javításához a fenntartható mezőgazdaság szakértője, az AGRO.bio Hungary Kft. mikrobiológiai megoldásokkal (mint pl. a BactoFil baktériumtrágya) és a most bejelentett országos 3T – Teremjen Több Talaj programjával járul hozzá.

A mikrobiológiai megoldásokat fejlesztő és forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. megdöbbentő kutatási eredményekkel igazolja, hogy a termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli – a népesség egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám azok ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken.

Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled). Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres. John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzora komoly szakmai kutatása szerint bolygónkról évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott. Dr. Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatója 2010-ben kiszámolta, mennyi időnk van hátra a termő Földön: mindössze 60 év. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta (lásd grafikon), hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra.

Az AGRO.bio felhívja a figyelmet arra, hogy nem az élelmiszeripari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Ezért 2001-es alapítása óta a cég magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok bevonásával végez kutatásokat és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat. Az itt készülő végtermékek – mint a többszörösen díjazott BactoFil baktériumtrágya – a talaj megóvásán, javításán túl az egészséges élelmiszerek előállítását is segítik.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek