Hírek
Tipográfia

A világon mindenütt nő a méz iránti kereslet - ám sokkal gyorsabban nő az export, mint a termelés.


Norberto Garcia argentin agrárszakember, a mézexportőrök nemzetközi szövetségének elnöke idézett megdöbbentő adatokat a méztermeléssel kapcsolatban – írja a Hvg.hu
Az elmúlt hat évben a mézexport világméretekben 61 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a valódi mézet adó kaptárok száma viszont csak 8 százalékkal.
A világ „keleti felén”, tehát Ukrajnától Tajvanig a kaptárszám növekedése 13 százalékos, de az export 196 százalékos ugrást mutat.

honey 5732 640
Kínában a valódi méztermelők még a hazai keresletet sem tudják kielégíteni, Kína mégis óriási mézexportőr. Ez csak úgy lehetséges, ha a valódi mézet különféle adalékokkal gazdagítják. Az Európai Unió is vizsgálódott már mézhamisítási ügyekben. Az ellenőrzések során a forgalomban lévő méz 32 százalékáról derült ki, hogy nem valódi. Már Európában is bevett gyakorlat, hogy egyes termelők nagy mennyiségben használnak fel importált, főleg kínai alapanyagot, amit aztán saját, hazai terméknek tüntetnek fel. A világot tehát valósággal elárasztja a hamis méz és ennek köszönhetően tavaly óta már árcsökkenés tapasztalható A tömegméretű hamisítás kárvallottjai az igényes fogyasztók, és persze azok a méhészek is, akik valódi mézet dobnak piacra. Norberto Garcia szerint rendelkezésre állnak az ellenőrzéshez szükséges eszközök és módszerek, csakis az agrárhatóságok akaratán múlik ezek alkalmazása. Persze a kontroll csak akkor lesz igazán hatásos, ha nemzetközi együttműködés keretében zajlik – írja a lap a Le Figarora hivatkozva.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek