Hírek
Tipográfia

 Tovább emelkedtek októberben a világpiaci élelmiszerárak: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 0,7 százalékkal 172,6 pontra, több mint másfél éves csúcsra, nőtt az előző havi 171,4 pontról.


Az idén csak januárban és júliusban csökkent, az összes többi hónapban viszont emelkedett az árindex. Tavaly októberben 158,2 ponton állt a mutató, azaz több mint 9 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek éves összevetésben. A FAO élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.
Októberben a hús és a növényi olajak ára csökkent, a többi alapvető élelmiszer-alapanyagé viszont emelkedett. Különösen a cukor és a tejtermékek drágultak. A cukorárindex 3,4 százalékkal 315,3 pontra emelkedett, majdnem 60 százalékkal magasabb a tavaly októberinél. Az áremelkedés oka a vártnál kisebb brazil és indiai termelés.
A tejtermék árindex 3,9 százalékkal 182,8 pontra nőtt októberben. Különösen a vaj ára emelkedett.  A gabona árindex 1,0 százalékkal 142,3 pontra emelkedett a szeptemberi 140,9 pontról, de 9,6 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 157,3 ponttól. Októberben három hónap óta először emelkedtek a gabonaárak, aminek az az oka, hogy bár a teljes búzatermés a vártnál nagyobb lesz, ennek csak egy kis része lesz kiváló minőségű.
Az idei mezőgazdasági szezonban összesen 2571 millió tonna gabonát takaríthatnak be, 1,5 százalékkal többet tavalyhoz képest. A húsfélék ára enyhén csökkent szeptemberben, a húsárindex 165,0 pontról 163,4 pontra mérséklődött.

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek