Hírek
Tipográfia

A hazai búza- és kukoricatermesztésből hiányzik a tudatosság és az odafigyelés, hagyományok alapján termelünk, holott ez a két gabonafajta a fő növényi kultúránk – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.

 

A hazai agrárszakemberek fórumául szolgáló Agrár Klub rendezvényén legutóbb a vetésszerkezet, valamint azok a genetikai kutatások nyújtotta újdonságok, a diverzifikáció előnyei kerültek a középpontba, amelyek elősegíthetik a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságnövelését. „Magyarországon a búza és a kukorica a két legfontosabb növényi kultúránk. A tapasztalat azt mutatja, hogy hagyományok alapján termelünk, hiányzik a tudatosság és az odafigyelés. A jövőben tehát el kell gondolkodnunk, hogy helyesen választjuk-e meg a termelni kívánt fajtát, a technológiát, ismerjük-e a lehetőségeinket” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Török Bálint, az ADM Magyarország Agrár Kft. szakértője elmondta, az elmúlt évek magas árainak a hatására ugyan nőtt a termés, de a növekedés valódi motorja a termésátlagok emelkedése volt. Novembertől gyakorlatilag elment mellettünk a piac, hiszen a termelőket nem hozza lázba a jelenlegi búza árszint (143 EUR). „Idén 2900 tonna belföldi felhasználásra számítunk, míg várhatóan átlagosan 600-670 ezer tonna búzatermés marad a raktárakban. A termelőknek két lehetőségük van, vagy értékesítik a megmaradt készleteket ezen a nyomott árszinten vagy további raktárakat építenek és várnak ” – mondta el Török Bálint.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára elmondta, hogy Magyarország területének 48%-a szántóterület (4,5 millió hektár). Ez az arány meghaladja az európai átlagot, ennek ellenére a búza vetésterülete enyhe csökkenő tendenciát mutat, ebben a szezonban 1 millió hektár alá csökkent, és várhatóan ezen a szinten is marad. A búzatermés alakulása igen hektikus, átlaghozama nagyon keveset nőtt az elmúlt években.

A búza szempontjából, a 2013-2015 közötti időszakot igen kedvező termés-eredmények jellemezték és akár a 2016-os termésmennyiség is – a magyar viszonyokhoz képest –„magas” szinten alakulhat. Ugyanakkor mind világ, mind magyarországi szinten magas zárókészletekkel számolhatunk, ami további árcsökkenést jelenthet még a 2015/16-os gazdasági évben. 

Kérdés, hogy milyen minőséget kellene célzottan termelnünk. Pillanatnyilag a kisebb inhomogén tételekben megvásárolható magas minőségű búzát a piac nem fizeti meg. Ahhoz, hogy célzottan javító magas minőségű búzát exportáljunk, homogén, minden paraméterében megfelelő, évről évre kereskedelmi volument biztosító búzatételekre, versenyképes árakra volna szükség, egy átfogó, eredményes és folyamatos marketingtevékenység mellett a célpiacainkon, így pillanatnyilag marad az olcsóbb és biztonsággal prezentálható euro és itthon takarmányminőségnek számító búza. Átlagosan a megtermett búza 40%-át exportáljuk minden évben.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek