Hírek
Tipográfia

A piaci átláthatóság növelése érdekében termés- és árprognózis rendszert hoz létre a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ipari meggy piacán - mondta a FruitVeB elnöke hétfőn az MTI-nek.

    Ledó Ferenc közölte, a rendszert, amely április közepén a meggyfák virágzását követően kezdi meg működését, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízása alapján dolgozta ki a két szervezet.
    A rendszer működtetésére azért van szükség, mert a magyar ipari meggypiacon az utóbbi másfél évtizedben olyan nagy volt az áringadozás -  60-230 forint közötti -, amelyhez a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni. Az termés- és az ár előrejelzés a piaci viszonyok ismeretét, az ahhoz való alkalmazkodást kívánja aktív módon segíteni a piaci szereplők előzetes tájékoztatásával - húzta alá a FruitVeB elnöke.
    Az árprognózis lényege - mondta Ledó Ferenc -, hogy az árcentrumból kiindulva bizonyos korrekciós tényezők felhasználásával (például: a várható termés mennyisége, a meggybefőtt készletszintje, az export mennyisége) vetítse előre a várható piaci viszonyokat. A prognosztizált ár kizárólag csak orientációs célt szolgál, a spekulációt kívánja megelőzni, az átláthatóság javításával.
    A FruitVeB elnöke megjegyezte: annak érdekében, hogy a rendszer a lehető leghatékonyabb legyen, a magyar mellett a lengyel és a szerb - másik két nagy európai termelő - ipari meggy piaci adatait is be kívánják szerezni, a pontos tájékoztatás érdekében.

 

(MTI

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek