Hírek
Tipográfia

Kukoricából hektáronként 7 tonna átlaghozamra számítanak Zala megyében, a termés csaknem 10 százaléka került magtárakba - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

 

    A 34 700 hektáros területből 3 ezer hektáron végeztek a kukorica betakarításával, az eddigi átlagtermés 6,7 tonna volt. A napraforgó csaknem 95 százalékát már learatták, a 8,5 ezer hektáros vetésterületen átlagosan 2,5 tonna volt a hektáronkénti hozam - ismertette Süle Katalin.
    A termés minősége megfelelő, a tavalyinál kedvezőbb - tette hozzá. 
    Elmondta, hogy a kukoricát tonnánként 43-44 ezer forintért lehet értékesíteni, a napraforgót pedig tonnánként 95-110 ezer forintért. A napraforgó árát az olajtartalom utólagos mérése még módosíthatja. 
    Az őszi betakarítású növények közül a szója (az 5 ezer hektáros területen összesen több mint 10 ezer tonna termett) tonnánkénti ára 102-105 forint között alakul. 
    A gazdálkodók alacsonynak tartják a kukorica árát, így akinek van lehetősége, betárolja és egy későbbi időpontban jobb áron próbálja meg majd értékesíteni - tette hozzá a megyei elnök.
    A vetési szándék szerint ősszel több mint 51 ezer hektáron vetnek gabonát Zala megyében. 
    A szántóföldi kultúrákat csaknem 29 ezer hektáron már elvetették: az őszi káposztarepcét 16 800 hektáron, az őszi búzát 8,3 ezer hektáron, a tervezett vetésterület (27 590 hektáron) 30 százalékán vetették el. Kisebb területen termesztenek jövőre rozst és tritikálét.  
    A vetések jól fejlődnek, a vetés után megfelelő mennyiségű csapadék esett. Az első kártevők, a repcebolha és az ormányos bogarak ellen a gazdálkodók elvégezték a védekezést - mondta Süle Katalin.

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek