Hírek
Tipográfia

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképéből.

    A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követően az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli - tájékoztatta a köztestület az MTI-t. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.
    A Törley Pezsgőpincészetnél a múlt héten - augusztus 23-án - kezdték el szedni Etyeken az irsai Olivért. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából az irsai Olivér 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt irsai Olivér az idén 421 tonna, amelyből 3100 hektoliter bor készülhet. A szakemberek arra számítanak, ha szép lesz az ősz, akkor múlt évihez hasonló jó minőség várható.
    A soproni borvidéken a tavaszi fagy, valamint  a csapadékos nyár eleji időjárás miatt kialakult lisztharmat fertőzések ellenére is bíznak a jó évjáratban.
    Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termő területeinek 70-80 százaléka károsodott. Hangsúlyozta: bizonyos szőlőfajták azonban jól reprodukálták magukat. Így például a zöld veltelini esetében - amely a borvidék fő fehérszőlő fajtája - a károsodás után csupán 30-40 százalékos termés kiesésre számítanak.
    Molnár Tibor, a Vincellér borászat ügyvezetője is optimista az idei évjáratot tekintve. Ők szeptember 10-15. körül  kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kékszőlőket azonban október eleje előtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertőbozi és a kópházi területeiket károsította - 60-70 százalékban -, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.
    A pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, s egy erős közepes évjáratra számítanak. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnöke elmondta: a borvidéken a szőlő mintegy 15 százaléka fagyott el tavasszal, s a nyári csapadékos időjárás, ahogy a soproni, úgy a pannonhalmi borvidéken is kedvezett a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzéseknek.
   Az irsai Olivér fajtával megkezdődött már a szüret, de általánosságban 7-10 napos csúszásban van a szőlő érése tavalyhoz képest. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdődik a szüret.
    A villányi gazdák többsége szeptember elején kezdi szüretelni a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. Az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minőségű szőlő termett idén a 2500 hektár területű borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából - mondta el Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára. A szakember "viszontagságosnak" nevezte az évjáratot utalva arra, hogy a bortermelők munkáját kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás, szórványos jégkár, valamit a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette.
    Jelezte: a Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár) pedig októberben.
    Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan szőlőbirtok és pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szőlőfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.
    A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken kiemelkedő minőségűnek ígérkezik a 2016-os évjárat, annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szőlőnek, és jég is verte a tőkéket - mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

trendfm

Hipermarketek