Hírek
Tipográfia

Gombatermesztő- , feldolgozó- és kutatóközpontot, valamint komposztgyártó üzemet épít a Fungaria Bio Zrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

Varga László, a Fungaria Bio Zrt. projektvezetője a beruházással kapcsolatban elmondta, egy olyan gombatermesztő komplexumot szeretne a társaság létrehozni egy Nagykálló határában lévő tizennyolc hektáros területen, ahol környezetbarát termesztési technológiával laska és más "egzotikus" típusú gombákat termesztenek, dolgoznak fel, csomagolnak és értékesítenek. Az ilyen típusú, itthon még kevéssé ismert gombafajták termesztése nehezebb, mint a hagyományos csiperkegombáé, ezeket szeretnék meghonosítani Magyarországon is.

A gombákat - komposzt segítségével - húsz termesztőházban fogják termeszteni, az innen kikerült termékek egy részét frissáruként értékesítik, a fennmaradó mennyiséget a külön erre a célokra felépített üzemegységekben feldolgozzák és csomagolják. A feldolgozott gombából például vegetáriánus készételeket, húspótló termékeket fejlesztenének ki és gyártanának; az új termékek kifejlesztését és kutatását több hazai egyetem szakmai segítségével valósítanák meg.

A Fungaria Bio Zrt. számításai szerint az üzem 3-5 évig tartó felfutás után évente 4-6 ezer tonna gombát lesz képes előállítani, aminek évente 10-15 ezer tonna komposztalapanyag-igénye van. A főbb exportcélpontok Németország, Franciaország, Belgium, Svájc és Oroszország lesznek.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek