Trend
Tipográfia

Egy új tanulmány több mint 300 csomagolóeszközt vizsgált meg 56 élelmiszerkategóriában, hogy megvizsgálja, milyen hatással vannak a fenntarthatóságra és a hatékonyságra.

A ULS (Use Less Stuff – Használj Kevesebb Dolgot) megjelentette új tanulmányát, amelynek során több mint 300 csomagoló tartályt vizsgált meg 56 élelmiszerkategóriában, hogy azok milyen mennyiséget tartalmaznak az adott termékből. A módszer külön pontozta

a takarékosságot, az újrahasznosíthatóságot, illetve ha már újrahasznosított anyagból készült a csomagolás.

A metódust, az eredményeket és a következtetéseket a Berkeley Egyetem gyártási és fenntarthatósági laboratóriuma felügyelte. A ULS-jelentés szerkesztője, Robert Lilienfeld szerint „a fenntarthatósági széknek három lába van – gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi. A tanulmány pedig tisztán megmutatja, hogy az elmúlt 20 évben a csomagolástechnika úgy fejlődött, hogy ezeket a fenntarthatósági követelményeket egyre hatékonyabban teljesíti.”

Fontos a súlycsökkentés

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Minisztériuma által meghatározott hulladék megelőzési hierarchiával összhangban a forrás­visszaszorítás vagy a súlycsökkentés továbbra is elsődleges szerepet játszik a csomagolás okozta szemét visszaszorításában.

A visszanyerés az újrahasz­nosításhoz egyre növekvő fontosságú szerepet játszik abban, hogy csökkenteni lehessen a szilárd hulladékok mennyiségét. Ez különösen igaz az acél és alumínium dobozokra, a PET-ből, nagy sűrűségű polietilénből, valamint az üvegből készült italdobozokra, papírdobozokra. Ezeket manapság 34,2 százalékban használják fel újra, szemben a 2005-ös 25,7 százalékkal. Jelenleg az elsődleges csomagolási újrafelhasználás azonos a visszanyerési hányadossal, így ez a fő oka annak, hogy a visszanyerési arány 34,3 százalékra nőtt a 2005-ös 31,4 százalékos szintről.

A társadalmi trendek az egészségesebb és aktívabb életmód irányába hatnak, amely a csökkentett súlyú termékeknek kedveznek. Az ebből eredő csomagolások a csomagolási hulladék szempontjából rosszabb eredményre vezethetnek, ha fogyasztásra előkészített egységnyi ételeket nézzük. Lilienfeld szerint azonban nagy általánosságban az ételnek tízszer nagyobb hatása van a környezetre, mint a csomagolásának. Ennek megfelelően, ha egységenként tudjuk kontrollálni az étkezésre előkészített ételeket, visszaszoríthatjuk a hulladékot, hiszen ezek a csomagolások biztosítják, hogy a benne lévő ételt inkább megesszük, minthogy kidobnák.

 

(Termékmix - 2016. áprilisi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek