Zöld
Tipográfia

Tíz év alatt több mint 2,7 milliárd forint gazdasági érték létrehozásában működött közre az italos kartondobozok szelektív gyűjtése révén az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ).

Az idén tíz éves szervezet azért jött létre, hogy segítse az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és hasznosítási arányának növelését. Napjainkra az Egyesülés munkájának is köszönhetően az egy év alatt hulladékká váló, mintegy 400 millió darab tejes és gyümölcsleves doboz 22%-át gyűjtjük szelektíven, ami a 2004-es 2%-os visszagyűjtés 11-szerese. Az IKSZ 50%-os szelektív visszagyűjtési arányt kíván elérni 2020-ra, mely évente 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezne az országnak jelenlegi árakon.

Tíz év alatt 3,5 milliárd darab, azaz 100 ezer tonna italos kartondobozt használtunk fel Magyarországon. Ebből 480 millió darabot, 14 ezer tonnát gyűjtöttünk vissza szelektíven. Mai árakon számolva ezzel a mennyiséggel az elmúlt évtizedben 82 millió forintnyi hulladéklerakási díjat takarítottunk meg, a kommunális szolgáltatók pedig 828 millió forintnyi támogatást igényelhettek a gyártók által befizetett termékdíjból. A visszagyűjtött italos kartondobozokat papírgyárak hasznosították, melyek az értékes másodnyersanyagért 160 millió forintot fizettek a hazai közszolgáltató cégeknek. Az újrapapír gyártása mintegy 90 ezer, 1,7 milliárd forint értékű felnőtt fa kivágását tette szükségtelenné. Az italos kartondobozok környezettudatos gyűjtése és újrahasznosítása az elmúlt tíz évben megközelítőleg 2,7 milliárd forintnyi gazdasági értéket teremtett.

Az Egyesülés június 25-én tartott sajtótájékoztatója keretében foglalta össze eddigi eredményeit, egyszersmind beszélt a jövő feladatairól is. A szervezet többek között vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miképpen lehetne országos szinten egységesíteni az italos karton szelektív gyűjtését, valamint hogyan lehetne ezt a csomagolási hulladékot itthon újrahasznosítani.

 „Magyarországon ma már 9,1 millió ember számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül 6 millió fő számára az italos kartondobozok szelektív gyűjtése is lehetséges. Egy család átlagosan 100-125 dobozt használ el egy évben, ebből ma 27 darabot hasznosítanak újra. Ha sikerülne 2020-ra a magunk által kitűzött célt, az 50%-os hasznosítást elérni, akkor ez már az első évben 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezhetne” – emelte ki Baka Éva.

 A társadalmi szemléletformálás alapját a szervezet programjai képzik. Az IKSZ több éves óvodai - iskolai gyűjtőakciói és programjai közül kiemelkedik az a négy éve indult gyűjtőprogram, amelyben 868 oktatási intézmény, mintegy 300 ezer iskolás és óvodás korú gyermekkel vett részt, akik 350 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek