Innováció
Tipográfia

 Egy izraeli cég kifejlesztett egy USB stick méretű eszközt, amellyel a nagyközönség is képes pár másodperc alatt megállapítani, hogy az adott étel, növény, gyógyszer, vagy kendő milyen összetevőből áll.

Idővel ezt a mini letapogatót majd mobiltelefonba is beépíthetik, mint a kamerákat, és egyetlen kattintással a felhasználók kideríthetik, hogy mennyi kalória van az adott hamburgerben, hogy az avokádó elég érett-e, és hogy a dzseki, amit éppen megvennénk, valóban bőrből készült-e.

„Ez egy személyes labor a zsebben” – mondta Dron Sharon, a Consumer Phisics alapítója. A cég augusztusban kezdte el árusítani a terméket, amelynek a Scio nevet adták, ami latinul tudást jelent.
A Scio egy zsebbe tehető molekuláris érzékelő, amely a tárgyakról visszaverődő fényt vizsgálja a közeli infravörös spektroszkópia eljárás segítségével. Minden molekula, ahogyan reakcióba lép a fénnyel, egyedi rezgést bocsát ki, amely olyan jól felismerhető, mint egy aláírás.
A szkenner a rezgéseket automatikusan leolvassa, különválasztja őket vegyi tulajdonságaik szerint, mint a nedvesség-, a cukor- vagy a zsírtartalom, és ezekből összesített adathalmazt alkot egy internetes adatbázis segítségével.
Ez alapján a szkenner azonosítja az adott tárgyat, mondjuk paradicsomként, és meghatározza a cukortartalmát vagy az érettségi fokát, amikor a zöldségesnél vásárolunk.

A szkenner mindemellett nem működik az olyan bonyolult összetételű ételeknél, mint például a lasagne.

A Consumer Physics azonban abban bízik, hogy ha majd több ezer felhasználó együttműködik az interneten keresztül, akkor a Scio adatbázisa egyre kiterjedtebb lesz az internetes platformon keresztül, és ezzel a termék alkalmazhatósága is javul.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek