Innováció
Tipográfia

Egyedülálló, a világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát fejlesztettek ki magyar tudósok.

A találmány használatával hamisíthatatlanná válik minden olyan termék, amelyre a biztonsági címkét ráragasztják – hangzott el az SMark (Secure Mark) projekt budapesti bemutatóján, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiában tartottak. A tudományos fejlesztésnek köszönhetőn a gyártó több mint 100 új munkahely létesítését tervezi Miskolcon.

A találmányt bemutató rendezvényen Dr. Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: a fogyasztói bizalom erősödése gazdaságélénkítő tényező, amely jogszerű keretek között történő vásárlásra ösztönöz és hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez. Hozzátette: a kormány célja, hogy a fogyasztók egészségét és testi épségét is veszélyeztető hamis termékek kiszoruljanak a piacról, keresletük és kínálatuk csökkenjen. „Az SMark technológia csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát, segíti a kereskedelem kifehérítését, valamint védi a gyártókat” – tette hozzá Dr. Czepek Gábor.

A világon egyedülálló termékazonosító technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. A projekthez a fejlesztők több, mint fél milliárd forintos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében. A projekt 2015-ben zárul. Az időtállóság érdekében már megkezdődött a technológia továbbfejlesztése a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

Az SMark biztonsági címkék révén bármilyen tárgyi termék eredetisége egyszerűen beazonosítható. A folyamat lényege, hogy a terméket egyrészről egy – roncsolás-mentesen el nem távolítható –, fémezett fóliacsíkkal látják el, melynek újbóli megalkotása kivitelezhetetlen, ezért a leghatékonyabb termékjelölőnek számít. Másrészről a fóliacsík mellett feltüntetésre kerül a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódja is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek (szériaszám, gyártás és lejárat ideje, és egyéb információk) tárolására szolgál. Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyeket okostelefonnal leolvasva, a vevő is el tudja végezni a termékhitelesítést. A rendszer képes arra is, hogy ha egy adott terméket ellopnak, akkor annak azonosításakor mindez kiderüljön.

Ribárszky Tamás, a rendszer egyik magyar feltalálója szerint az SMark címkék – az online ügyiratkezelésben már ismert elektronikus aláíráshoz hasonlóan –, hitelességet és eredetiségigazolást biztosítanak a termékeknek. 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek