Innováció
Tipográfia

Az élelmiszerpazarlás elleni harcban új lehetőség nyílhat a veszteségek csökkentésére. A tudósok kifejlesztették egy olyan mikrochip koncepcióját, ami szöveges üzenetet küld az étel minőségi állapotáról.

A szakértők azt vizsgálják, hogyan lehet az élelmiszerpazarlást minimalizálni egy chip segítségével, ami képes felmérni, hogy az étel milyen ütemben romlik. A BBC beszámolója szerint a tudósok már közel vannak a kis chip kereskedelmi előállításához, ami a csomagolásba ágyazva az étel értékcsökkenési rátáját képes mérni. Ez rendkívül hasznos, hiszen sokszor azt feltételezzük, hogy minden körülmény mindig azonos, pedig az élelmiszereinket nem tartjuk mindig azonos hőfokon, a chip viszont képes megmutatni, hogy milyenek a jelenlegi valós feltételek. A mikrochip figyelmeztető üzenetet küld arról is, ha az adott élelmiszert már el kell fogyasztani.

Az Insignia Technologies címkéje, ami jelzi, hogy mikor a legjobb az adott élelmiszert elfogyasztani, a múlt évben a brit Packaging Awards-on elnyerte a „Best New Concept” díjat. Eközben számos élelmiszer kiskereskedő – köztük a Marks & Spencer – alkalmazza az „It’s Fresh!” megjelölést azokra a csomagolásokra, melyek felszívják a friss áru körül az etilént, ami a gyümölcs érését, majd romlását okozza.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek