Hírek
Tipográfia

 A világ legnagyobb italos kartondobozokból álló mozaikképét készítette el az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, több mint 3.500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával.

Az 58 négyzetméteres „hulladék műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness Rekordot állíthat fel, amellyel az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánja népszerűsíteni. A mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt rajpályázaton, több mint 220 gyermekrajz közül választotta ki az IKSZ, így a Guinness rekordkísérlet alapját a 9 éves Kiss Bence, berettyóújfalui kisfiú „A kedvenc fám” c. alkotása adta. A Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt., a Sió-Eckes Kft., a Naszálytej Zrt., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint a Regency Suites Hotel Budapest szakmai támogatásával megépült mozaikot Budapesten, a Madách Imre téren rakta ki két nap alatt egy fiatal kreatív csapat, Zenovitz Zénó képzőművész irányításával.

 

Sok italos karton környezetvédelmi rekordot állíthat fel

Az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya hazánkban jelenleg az EU-s átlag felét sem éri el, ezért az IKSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetőek és újrahasznosíthatóak. Ezért az Egyesülés általános iskolások számára országos „zöld” rajzpályázatot hirdetett, majd a beérkezett több mint 220 gyermekrajz közül, a megvalósíthatóságot is figyelembe vevő, kétkörös szakmai zsűrizést követően választotta ki Kiss Bence, egy 9 éves berettyóújfalui kisfiú „A kedvenc fám” c. alkotását. A zsűri további 34 gyermekrajzot részesített különdíjban.

 

Kiss Bence „A kedvenc fám” rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át egy italos kartondobozokból kirakható „hulladék műalkotássá”, amelyet az általa irányított kreatív csapat két nap alatt rakott ki a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata által rendelkezésre bocsátott Madách Imre téren. A művészek a Guinness rekordkísérlet során több mint 3.500 italos kartondobozt használtak fel, amelyeket a szemléletformáló akciót követően az FKF Zrt. munkatársai szelektíven összegyűjtenek és újrahasznosításra elszállítanak.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek