Hírek
Tipográfia

A Tetra Pak ma ünnepélyes keretek között felavatta továbbfejlesztett és kibővített csomagolóanyag-gyártó üzemét Budaörsön. Az összesen 14 milliárd forint saját tőkéből megvalósított beruházás eredményeként a budaörsi gyár ezentúl előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolást is képes gyártani.

06 TP Budaors12Ezzel egy időben új gyártósort helyeztek üzembe, amely – a világon másodikként – júniusban kezdi meg egy innovatív, papír alapú, hőkezelhető csomagolóanyag gyártását, amely konzervgyártó vállalatok számára kínál alternatívát.

A Tetra Pak a világ vezető élelmiszeripari feldolgozó- és csomagolási megoldásokat kínáló vállalataként komoly jelentőséget tulajdonít a folyamatos fejlődésnek, ami lehetővé teszi, hogy a cég mindig a leginnovatívabb megoldásokat kínálhassa ügyfeleinek. A fogyasztói szokások változásai kihatnak az élelmiszercsomagolással szemben támasztott elvárásokra is: a vásárlók könnyebb nyitást, változatos méreteket és modernebb megjelenést keresnek. Az élelmiszer-gyártók ugyanakkor egyre hatékonyabb és költségkímélőbb megoldásokat várnak beszállítóiktól.

A 2012-ben indult és most lezárult, 14 milliárd forint értékű sajáttőke-befektetéssel megvalósított program célja az, hogy a cég mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-gyártók elvárásainak megfelelő új csomagolási alternatívákat kínáljon.

A program keretében két fontos területen történt fejlesztés a Tetra Pak budaörsi gyárában. Az üzem a közkedvelt Tetra Brik® Aseptic termékcsalád gyártósorát továbbfejlesztve ezentúl előre laminált öntőnyílással (PLH; Pre-Laminated Hole) ellátott csomagolást is képes szállítani folyékony élelmiszereket gyártó ügyfeleinek. A PLH megoldással ellátott csomagolóanyagokra új generációs csavarzárak – kupakok – kerülhetnek, amelyek a fogyasztók számára kényelmesebb, egyszerűbb használatot jelentenek. Az új megoldások iránti növekvő igényt mutatja, hogy már az indulás évében, 2015-ben a teljes termelési mennyiség 20%-át ilyen típusú csomagolások teszik ki.

Emellett egy új gyártósor üzembe állításával Svájc után a világon második Tetra Pak gyárként Budaörsön is megkezdődik a Tetra Recart® gyártása. Ez az első olyan papír alapú csomagolóanyag a világon, amely lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. Ez a technológia a hagyományos konzervipari termékek (levesek, szószok, készételek, zöldségek és gyümölcsök), valamint állateledelek számára nyújt költséghatékony és környezetbarát alternatívát. A Tetra Recart könnyebb, helytakarékosabb, olcsóbban szállítható, kényelmesebben nyitható, mint más konzervcsomagolási megoldások, ráadásul 100%-ban újrahasznosítható.

„Ügyfeleinknek egyre élesebb piaci versenyben kell helyt állniuk. Termékeiket nem csak annak minősége, de olyan terméktulajdonságok révén is meg kell különböztetniük versenytársaikétól, mint a csomagolás funkcionalitása, megjelenése és környezetvédelmi jellemzői. Ezzel párhuzamosan a vállalatok zökkenőmentes, hatékony ellátási láncot, pontos kiszállítást és versenyképes árakat is elvárnak” – mondta Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke. „Budaörs központi helyet foglal el vállalatunk globális gyártási és logisztikai hálózatában. A gyár fejlesztése nemcsak azt igazolja, hogy az üzemfontos a Tetra Pak számára, hanem azt a stratégiai célunkat is tükrözi, hogy termékkínálatunk folyamatos bővítésével és gyártástechnológiánk fejlesztésével mindig és egyre jobban megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak” – tette hozzá Charles Héaulmé.

„A magyar gazdaság egyik kitörési pontja a minőségi élelmiszertermelés. Egészséges, biztonságos, az élelmiszerlánc teljes hosszán nyomon követhető és kiváló minőségű termékek gyártása azonban csak korszerű csomagolás használatával lehetséges” – mondta Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. „A Tetra Pak fejlesztése nemcsak a vállalat és a magyar csomagolóanyag-ipar egészének fejlődése szempontjából jelentős, de egyben előfutára is a magyar élelmiszeripar vertikális integrációra vonatkozó céljának, amely azt kívánja elérni, hogy itthon megtermelt élelmiszert, hazai munkaerő alkalmazásával, Magyarországon feldolgozva és csomagolva értékesítsünk, mind bel-, mind pedig külföldön” – tette hozzá az államtitkár a vállalat új gyártósorának üzembe helyezésén.

A fejlesztés eredményeként a gyár gépparkja 80%-a megújult, gyártókapacitása 20%-kal bővült, termékportfóliója változatosabbá vált, valamint. 45 új munkahely jött létre. A gyár exportpiacainak száma 55-re emelkedett; a Tetra Recart csomagolást elsőként az USA-ba, Kanadába és Olaszországba exportálják.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek