Hírek
Tipográfia

A magyar fogyasztók kétharmada tapasztalta, hogy nyáron könnyebben romlanak az élelmiszerek, 58%-ukkal pedig az is előfordult már, hogy romlott élelmiszert vásárolt a boltban.

Ennek ellenére a fogyasztók 65%-a nem tudja, hogy a környezeti hatások, köztük a fény és a hő milyen változásokat idéznek elő az élelmiszerekben, és nem figyel arra, hogy fényvédő csomagolású élelmiszert vásároljon – derül ki a Tetra Pak legújabb, reprezentatív kutatásából.
Míg a fogyasztók 69%-a tapasztalta már, hogy nyáron könnyebben romlanak az élelmiszerek, sőt 58%-uk már vásárolt is romlott élelmiszert, addig 65%-uk nem figyel arra, hogy milyen csomagolásban vásárolja meg ezeket a termékeket. A válaszadók szintén 65%-a nem tudja, hogy milyen hatással vannak a környezeti tényezők az élelmiszerekre. 26%-uk jellemzően azt a jelenséget tapasztalta, hogy a folyékony élelmiszerek a melegben hamarabb megromlanak, megbuggyannak, megsavanyodnak” – mondta Molnár Zita, a Tetra Pak Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.

A fény kihat az élelmiszerek minőségére

Az élelmiszerromlás legfőbb kiváltó okai – az oxidáció, a mikroorganizmusok és a fizikai behatások mellett – a fény és a hő, amelyek párolgást, vízvesztést okoznak, befolyásolják az élelmiszer mennyiségét és tömegét, segíthetik a mikroorganizmusok szaporodását, a termék erjedését, ebből adódóan szín- és ízváltozást váltanak ki. Bár a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény és az oxigén, az érett és leszedett gyümölcsökben és az élelmiszerekben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom. A B2 vitamin mennyisége a közvetlen napsugárzásnak kitett élelmiszerben néhány óra alatt akár 90%-kal, a C-vitaminé pedig mindössze egy óra alatt 70%-kal is csökkenhet.

A minőség megőrizhető

A Tetra Pak kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 97%-a tudja, hogy száraz és hűvös helyen kell tartani az élelmiszereket, ugyanakkor nem figyelnek arra, hogy azokat milyen csomagolásban vásárolják meg.

Az ember már az őskor óta gondoskodik élelmiszerei tárolásáról és azok megóvásáról. A mai fogyasztó joggal várja el, hogy a boltban megvásárolt élelmiszer nyáron is biztonságos, fogyasztásra alkalmas, lehetőleg minél kevesebb adalékanyaggal melegben is hosszan eltartható legyen, vagyis a fény, a hő, a mikroorganizmusok és a külső fizikai behatások ne befolyásolják az élelmiszer minőségét”- mondta Miháldy Kinga élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök, dietetikus.

Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Demonstrációs Laboratóriumának tanszéki mérnöke szerint „a többrétegű csomagolóanyag, mint amilyen a Tetra Pak által gyártott italos karton megfelelően véd a fény és a fény okozta hőhatás ellen.”

A többrétegű Tetra Pak italos karton véd a külső környezeti hatásoktól. A romlási folyamatokért felelős oxigént, fényt és hőt, valamint idegen szagokat és ízeket kívül tartva biztosítja a termék eltarthatóságát. Könnyen szállítható és 100%-ban újrahasznosítható. Az aszeptikus – vagyis csíramentes – csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni, ezáltal feleslegessé válik a költséges hűtés a szállítás és a raktározás során, ráadásul a felbontatlan termékek akár fél évig is hűtés nélkül eltarthatók.

Az aszeptikus technológia a 20. század forradalmi találmánya, amellyel 1989-ben a Tetra Pak elnyerte az utóbbi 50 év legjelentősebb élelmiszeripari találmányáért járó díjat. Az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad. A feldolgozás után az élelmiszereket légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba.Magyarországon évente 400.000 tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelünk arra, hogy védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatjuk.  

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek