Hírek
Tipográfia

Immár Magyarországon is elérhetőek a Tetra Pak FSC® tanúsítvánnyal rendelkező italos kartondobozai a csomagoló- és töltővállalatok számára. Az FSC jelzéssel ellátott termékek a tudatos vásárlói döntést is segítik, tájékoztatják a fogyasztót, hogy az italos kartondobozok fa alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb ellenőrzött forrásból származik.

Hazánkban naponta közel 2 millió darab tejes és gyümölcsleves doboz kerül a vásárlók kosarába, amely csomagolóanyag előállításához jelentős mennyiségű kartont használnak fel. Az alapanyag-beszerzés környezetre gyakorolt hatásának minimalizálása ezért alapvető fontossággal bír a Tetra Pak, mint az egyik legjelentősebb italoskarton gyártó vállalat számára. A magyar lakosságnak viszont mindössze 8,8%-a tudja, hogy mit jelent pontosan az FSC védjegy - derül ki a vállalat megbízásából, a GfK Hungária Piackutató Intézet által végzett felmérésből -, pedig ez éppen a környezettudatos választást, ezen keresztül pedig az erdők folyamatos megújulását segíti.

A fogyasztók nap, mint nap számtalan vásárlási döntést hoznak, csak Tetra Pak italos kartondobozba töltött folyékony élelmiszerekből Magyarországon évente 445 millió darab kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar család évente 165 darab ilyen csomagolást használ el, amelynek alapanyag-igénye számottevő környezeti hatással jár. A Tetra Pak Hungária ZRt. megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által 1.000 fő megkérdezésével végzett fogyasztói kutatásból azonban kiderül, hogy a magyar vásárlók döntéseit elsősorban a termék minősége és ára, majd eltarthatósága határozza meg, miközben a környezetvédelmi szempontok a lista végén szerepelnek. Emellett az is kiderült, hogy a magyar lakosság mindössze 8,8%-a van tisztában azzal, hogy mit jelent az egyik legfontosabb környezetvédelmi tanúsítvány, az FSC védjegy.

Ezen a helyzeten kíván most változtatni a Tetra Pak, mivel a kínálatában Magyarországon is elérhetővé váltak az FSC jelzésű csomagolóanyagok, összhangban azzal, hogy a csoport világszerte egyre több ilyen címkével ellátott csomagolást gyárt és hoz forgalomba.

„Az FSC tanúsítású és FSC logóval ellátott csomagolóanyagok a Tetra Pak ügyfelei számára Magyarországon is elérhetőek, így ezzel a választással ezek a vállalatok is hozzájárulhatnak a környezet védelméhez. Az FSC tanúsítással és emblémával rendelkező italos kartondobozok használatával ugyanis nemcsak mi, a gyártók, hanem a csomagoló és töltővállalatok, nem utolsó sorban pedig a fogyasztók is tehetnek azért, hogy az erdők, amelyek az italos kartonok alapanyagául szolgáló fa forrását jelentik, folyamatosan megújuljanak” - hangsúlyozta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária ZRt. marketingvezetője.

Ezt a törekvést szemlélteti, hogy míg 2010-ben a világszerte forgalomba került Tetra Pak dobozok 5%-a, vagyis 8,5 milliárd egység viselte az FSC emblémáját, addig 2012-re ez az arány elérte a 15%-ot, ami mintegy 26,5 milliárd darab kartondobozt jelent.

A fa és papír termékeken, így a Tetra Pak italos kartondobozain is megjelenő FSC embléma azt jelzi, hogy azok alapanyaga valóban megújuló forrásból: felelős erdőgazdaságból és más ellenőrzött forrásokból származik. Az FSC (Forest Stewardship Council®), a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa, egy olyan nonprofit szervezet, amely felhívja a figyelmet a felelőtlen erdőirtásra és világszerte ösztönzi a felelős erdőgazdálkodást.

 „Az FSC egy globális problémára igyekszik globális választ adni: amennyiben egy termék viseli a védjegyet, akkor a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a fa alapanyagot felelősen művelt erdőből és egyéb ellenőrzött forrásból termelték ki, bárhol a világon történt is az, akár az esőerdőkben, akár Szibériában, vagy éppen Magyarországon” – mondta Bárczi István, az egyik vezető tanúsító cég, az SGS Fenntarthatósági Divíziójának vezetője.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek