Csomagolás
Tipográfia

A Maglódi Korzó ételudvara egy roppant szimpatikus innovatív eseménynek adott otthont. Egy olyan társadalmi szerepvállalás, illetve zöld program vette itt kezdetét, mely nagy reményeket táplál a környezettudatos viselkedés elterjesztésében. A projekt, mely a Ceetrus Hungary Kft. gondozásában látott napvilágot, úttörő szerepet vállal a környezetszennyezés elleni küzdelemben, az eldobható gyorséttermi evőeszközök új generációjának használatában.

A Maglódi Korzó ételudvarral karöltve itt vezetik be a PLA technológiát, melynek lényege olyan ipari körülmények közt lebomló evőeszközök használata, melyek mentesítik környezetünket a szennyezéstől. Csak gondoljunk bele, a műanyagból készült termékek lebomlási idejét 500-1000 év közöttire teszik a tudósok, ezzel szemben a PLA technológiával készült eszközök ipari komposztálással 6 hét alatt lebomlanak. Óriási a különbség. A Ceetrus az idén zöldre váltott, hogy kifejezzék azt a szemléletet, amit 2016-ban indítottak el: „Környezettudatos, sokoldalú, életteli teret teremtünk, összekapcsoljuk az embereket, és így hozunk fényt a mindennapokba.”

A cég most már többfunkciós ingatlanfejlesztővé válik, és a holnap élhetőbb városára koncentrálnak. Hisznek ­abban, hogy fontos szerepet vállalni nem csak az egyéneknek, hanem minden cégnek ezen a területen. Az olyan ételudvar, mint a Maglódi Korzó ételudvar, csak egy hónap alatt 28000 eldobható tányér, 46000 evőeszköz és közel 14000 elviteles doboz műanyag hulladékot termel. Ez csak egy hónap, és egy helyszín. Ezért fontos az a fúzió, amit létrehoztak a No Plastic.Fantastic kezdeményezésével, és az általuk forgalmazott termékekkel. Adaptálták a technológiát, és az ételudvar mind a 6 étterme lecseréli az eszközöket. Így megtalálhatók lesznek többek között lebomló evőeszközök, cukornádból készült elviteles dobozok és tányérok, lebomló kávés és üdítős poharak, PLA dobozok tetőkkel, és komposztálható bevásárlószatyrok is. Vad-Horváth Zoltán, a No Plastic.Fantastic-kez­de­mé­nyezés társalapítója és a Magyar Street Food Egyesület ­elnöke ezt az első példamutató lépésnek tartja.

Maglod Korzo 3

 

Elhivatottan adja át ezt a szemléletet a gasztronómia összes olyan szereplőjének, akik ilyen eszközöket használnak. Nem véletlen, hiszen a gasztronómiai rendezvényeken testközelből tapasztalhatta azt a mérhetetlen mennyiségű hulladékot, amit kitermelnek. Így fogalmazott: „Nagyon örülünk, hogy együtt­mű­köd­hetünk a Ceetrus Hungary-vel. Célunk, hogy a Korzó példamutató legyen a vendéglátóegységek számára, és más vállalatokat is ösztönözzünk így a környezettudatos megoldások használatára.” Tausz Péter, a No Plastic.Fantastic-kezdeményezés további társalapítója és a Doremi Today ügyvezetője bemutatta ezeket a termékeket, és elmondta, van alternatíva. Kukoricából állítják elő az alapanyagot, és ebből teljesen műanyaghatású termék készül, ami ipari komposzt körülmények között 6 hét alatt lebomlik.

Emellett az előállításuk 70–80%-kal kevesebb széndioxid-kibocsátással jár, mint a műanyag termékek esetében, sőt, mivel 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, sem az égetésnél, sem a komposztálásnál nem terhelik a környezetet. Elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy olyan környezetbarát megoldásokat nyújtsunk a vendéglátóhelyek és a fesztiválok számára, amik 100%-ban komposztálhatók.” A környezettudatosság jelenleg már globális trend. Franciaországban már rég betiltották a műanyag termékek használatát a vendéglátásban, és ideje nekünk is felsorakozni azok közé, akik gondolnak a jövőre. Felmerülhet sokakban a kérdés, hogy mennyivel drágább ez a megszokottnál. Nyilván költségesebb, de nem egetverően. Ezen a területen a rövidtávú érdekek állnak szemben a hosszú távú érdekekkel. A kérdés az, hogy gondolunk-e a jövőre és a következő nemzedékekre.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2018 december)

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek