Hírek
Tipográfia

A madárinfluenza-vírus miatt Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba.


Ezzel nyolcra bővült az Európai Unión kívüli országok száma, melyek tiltják az exportot az érintett megyéből, vagy Magyarországról: Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr is elrendelte a magyar export korlátozását.

turkey

Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság.

Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani. Viszont azon országok esetén, ahol például az exportbizonyítványban benne van, hogy a madárinfluenza mentességet az egész országra vonatkozóan igazolnunk kell, ott a magyar hatóság ezt jelenleg nem tudja megtenni, tehát ezekbe az országokba sem indulhat el a szállítmány – olvasható a Nébih honlapján. A Baromfi Termék Tanács adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői szerint a délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfikra, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenzának ez a típusa ütötte fel fejét Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is.

Nébih

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek