Hírek
Tipográfia

Eltűnhet több, ma virslinek nevezett termék a hazai boltokból, ha életbe lépnek a Magyar Élelmiszerkönyv szigorított előállítási szabályai – írja az Agrárszektor.


Jövő nyártól vezetik be azokat a szigorúbb szabályokat, melyek hatására valószínűleg más fantázianévvel kerülnek majd forgalomba a gyengébb minőségű, olcsóbb termékek – az idei szilveszterkor még nem lesz változás.

A Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekkel kapcsolatos szigorított előírásai 2017 augusztusától lépnek életbe, aminek hatására jelentősen átalakulhat a hazai piac.

virsli122
A változások egyik fontos eleme, hogy ha virslinek nevezi a gyártó a terméket, akkor abban az eddig hústartalmat 40-ről 51%-ra kell emelni.
Az olcsóbb termékek valószínűleg más nevet kapnak majd.

Az Agrárszektornak nyilatkozó szakemberek szerint az új szabályozás nem jelent plusz beruházást.

Az új előírás értelmében a virsliben felhasznált MSM (amit tudományos értelemben nem lehet húsnak nevezni: a csontokról mechanikusan lefejtett hús - baromfi esetében a nyakról, a szárnyvégről) aránya nem haladhatja meg a 10%-ot.

Arról egyelőre nem születtek kalkulációk, hogy a 11%-os hústartalom-emelkedés mennyivel drágítja meg a késztermékeket, hiszen ma még nem tudni, hogyan alakulnak a következő évben a sertés- és marhafelvásárlási árak.

A szabályozás további összetevője, hogy a virsli átmérője az eddigi maximum 30 mm helyett legfeljebb 26 mm lehet, márpedig a vékonyabb rudacskákba kevesebb alapanyag is kell.

Agrárszektor.hu

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek