Hírek
Tipográfia

Komoly feladatok állnak a vállalkozók előtt annak érdekében, hogy nőjön az ország versenyképessége – ebben egyetértettek a 18. Vállalkozók Napján felszólalók. A VOSZ elnöke szerint ehhez fontos lenne, hogy megvalósuljon a közszféra létszámcsökkentése, a vállalkozóknak pedig fel kell ismerniük, hogy struktúraváltásra van szükség.

Ahhoz, hogy Magyarország megmaradjon, két dolog kell: erős gazdaság és az országban élők hazaszeretete – hangsúlyozta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a 18. alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján, a Müpában. Az elnök szerint van ok az ünneplésre, mivel nagyszerű éven van túl a magyar gazdaság, köszönhetően elsősorban annak, hogy a nemzetközi hitelminősítők újra befektetésre ajánlott kategóriába emelték az országot.

Nem lesznek drasztikus lépések

Kritikaként említette ugyanakkor, hogy nemhogy teljesült volna a közszféra leépítésével kapcsolatos kormányzati ígéret, de még nőtt is a létszám – emelte ki Demján. Mint fogalmazott: „ez ólommellény, amelyet minden vállalkozó és minden magyar állampolgár cipel.” Hozzátette azt is, hogy tisztában van azzal, hogy 2017-ben a következő évi választásokra készülve nem tesz ilyen drasztikus lépést a kormány. De azt várják, tegyen ígéretet arra, hogy a választások után a kormány végrehajtja ezt a programot.

vall2

Demján hangsúlyozta: a béremelések sem érnek semmit, ha nincs bővített újratermelés. Ennek megvannak a feltételei, például olcsó hitelek vagy uniós támogatások formájában, a vállalkozóknak azonban tudomásul kell venniük: struktúraváltásra van szükség. Fel kell mérniük az igényeket, és esetenként erős profilváltást kell végrehajtaniuk vagy társulniuk kell – emelte ki.

„Elősegítsük a felzárkózást”

„Közös munkánk eredménye az, hogy elmondhatjuk: nem csak félsikereket értünk el a gazdaság fejlesztésében” – szólt a vállalkozókhoz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető kiemelte: a kormány megteremtette az alapokat a növekedéshez, a cél most az, hogy elősegítse Magyarország felzárkózását a legfejlettebb országokhoz.
A jövőben a kulcskérdés az lesz, hogy a magyar kkv-k képesek lesznek-e a szemléletváltásra, képesek lesznek-e kilépni a nemzetközi piacokra. A magyar gazdaság akkor lesz sikeres, ha nem csak azt mondhatjuk, hogy „Made in Hungary”, hanem azt is, hogy „Invented in Hungary”.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen kitüntetések átadására is sor került, így az arra érdemesek Magyar Gazdaságért Díjat, Miniszteri Elismerő Oklevelet és Év Vállalkozója Díjat vehettek át Varga Mihálytól és Demján Sándortól. Magyar Gazdaságért Díj elismerésben kilencen részesültek, Miniszteri Elismerő Oklevelet egy fő vállalkozó érdemelt ki. A VOSZ megyei tagszervezetei, illetve további érdekvédelmi szervezetek előterjesztése alapján 64-en részesültek az Év Vállalkozója Díj kitüntetésben.

 

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER ÁLTAL ADOMÁNYOZOTT KITÜNTETÉSEK:

Magyar Gazdaságért Díj

Bíró Attila – a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatója
(Bács-Kiskun megye)

Dr. Davola József – a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség főtitkára

(Budapest)

Juhász István – a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója
(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Kenyeres Tamás Ferenc – az INNO-COMP Kft. gazdasági vezetője

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Kovács Károly – a KOVAS Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója
(Komárom-Esztergom megye)

Marosi László – a MELÓ-DIÁK Országos Diákvállalkozási Kft. ügyvezető igazgatója (Budapest)

Dr. Petrovai György – az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség jogi képviselője
(Budapest)

Sipos Jenő – a Füstöltkolbász Kolbászkészítő Kft. Tulajdonos-ügyvezető igazgatója (Csongrád megye)

Szabó Noémi – a Derula Kft. ügyvezető igazgatója (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Miniszteri Elismerő Oklevél

Takács Sándorné – a Számvitech Bt. ügyvezető igazgatója (Tolna megye)

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek