Kutatás
Tipográfia

2014. augusztusban a második becslés szerint 2,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6%-kal csökkent, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3%-kal emelkedett az értékesítés volumene. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. augusztusban 793 milliárd forint volt, 16 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

2014. augusztusban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (45,6%), egyharmada (34,9%) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 19,5% pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene augusztusban 1,6%-kal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntőhányadát (79,4%) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 0,4%-kal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 9,3%-kal volt kevesebb, mint 2013. augusztusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztus-ban 6,8%-kal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli- (22,5%), az iparcikk jellegű vegyes- (12,5%) a használtcikk- (8,6%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-üzletekben (7,1%), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (4,7%). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben (2,5%).

2014. január–augusztusban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 5,2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek