Kutatás
Tipográfia

Júliusban a tavaly év végi, egyébként még viszonylag magas szintre esett a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. 

A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az áprilisi csúcshoz képest az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak, a júliusi hangulatváltozás azonban csak az üzleti bizalmi index csökkenésének következménye. A fogyasztói bizalmi index május óta szinte változatlan. 

Az üzleti szférán belül júliusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozása rosszabb lett az előző havinál, de összességében - ha csak minimálisan is - még mindig több volt a javulásra, mint romlásra számító cég. Az ipari bizalmi index immár harmadik hónapja csökken. Az elmúlt és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak a megítélése is romlott, de az exportrendeléseké határozottan javult. Az építőipari bizalmi index értéke júliusban alig emelkedett, de ezzel is tizenkét éves csúcsára jutott. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése számottevően, a rendelésállományé szerényen javult. A kereskedelemben az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése is kedvezőtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index júliusban az előző havi megugrással azonos mértékben zuhant. Egyaránt romlott az elmúlt időszak üzletmenetéről valamint a következő negyedévben várható forgalomról alkotott vélemény.

A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, a kereskedelemben és a fogyasztók körében azonban kissé erősödött az inflációs várakozás. A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatói szférában markánsan romlott, az építőiparban és a kereskedelemben viszont kissé erősödött. A létszámbővítést tervezők aránya még minden ágazatban, de immár csak minimálisan haladta meg a csökkenést tervezőkét. A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és az építőiparban alig változott, a többi ágazatban romlott, de az üzleti szférában összességében még a derűlátók vannak némi többségben.

A GKI fogyasztói bizalmi index három hónapja lényegében változatlan. A lakosság a saját pénzügyi helyzetét és a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé jobbnak, várható megtakarítási képességét valamivel rosszabbnak tartotta, mint júniusban.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek