Kutatás
Tipográfia

A KSH legfrissebb adatai szerint júniusban is nőtt az áruházi - kiskereskedelmi - vásárlás, de a bővülés üteme a májust követően a hatodik hónapban tovább csökkent (a korábbi évek hagyományos módszertana alapján készített KSH adatsor szerint).

 A mintavételes és az új, az online trafikadatokat tartalmazó adatforrások eltérése miatt különbség csak az élelmiszer, és ezen keresztül a teljes kiskereskedelmi adatokban van. Ez az eltérés azonban jelentős mértékű (az élelmiszer forgalomban 5,4%, a teljes kiskereskedelmi értékesítésben 2,5%), ennyit nyomott a latban, hogy a trafikoknál pontos online adatokat kap a KSH).

 A változásokat legjobban a  mintavételes adatforrás (a régi módszertan) mutatja. Ebből kitűnik, hogy 2014. júniusában csak az üzemanyag értékesítés nőtt jelentősebb mértékben, a többi áruterületen 1% alatt maradt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer piac (a húsvéti vásárlások miatti márciusi-áprilisi nagyobb ütemkülönbséget nem számítva) viszonylag egyenletesen nőtt 2014. első hónapjaiban, a júniusi vásárlások azonban élesebb törést jelentenek. Figyelemmel arra, hogy az iparcikkeknél már májusban is mérséklődött a növekedés üteme. Ennek egyik oka lehet, hogy a gyenge forintárfolyam többletterhet jelent a devizahiteles háztartásoknak.

A háztartások vásárlásainak változásaiban - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - döntő tényező a gazdaság teljesítménye, ezen keresztül a reálkeresetek, reáljövedelmek alakulása. A 2014. első negyedévi fogyasztás megugrást követően feltehetően a vásárlóerőhöz igazodik a kiskereskedelem is.

 A második félévi kilátásokat befolyásolhatja a forint árfolyamának alakulása (tartósan gyenge forint árfolyam végül is drágíthatja az import alapanyag és késztermék beszerzést).

 2014-ben éves szinten az áruházi vásárlásokban továbbra is növekedéssel lehet számolni, ennek mértéke összességében 2-3% körül mozoghat.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek