Kutatás
Tipográfia

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a reálbérek jelentős emelkedése és a foglalkoztatás bővülése miatt.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője tavaly éves átlagban 4,7 százalékos növekedésre számít a tavalyelőtti 5,8 százalékos bővülés után. Tavaly a 6 százalékkal emelkedő bérek mellett a személyi jövedelemadó (szja) csökkentése is támogatta a fogyasztás növekedését.

A szakértő szerint a reálbérek emelkedése a bérmegállapodás, a minimálbér és bérminimum kiemelkedő növelése, valamint a szinte minden ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt idén tovább gyorsulhat, a kiskereskedelmi forgalom bővülése meghaladhatja az 5 százalékot.

open jel

A kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Szintén a fogyasztás és a kiskereskedelem bővülését segíti a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása - fogalmazott Suppan Gergely.

A tartós fogyasztási cikkek jelentik a motort

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője értékelésében hangsúlyozta: stabil növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom novemberben. Úgy véli, decemberben erős értékek várhatók, és az egész éves növekedési ütem elérheti az 5 százalékot.

A szakértő is további gyorsulásra számít az idén, úgy látja, a reálbérek gyors tempójú növekedése a háztartások fogyasztásának erősödésében csapódhat le.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a kiskereskedelem motorja a tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővülése, ami részben a korábbi években elhalasztott vásárlásokkal, valamint a reálbérek növekedésével magyarázható.

A szakértő szintén úgy látja, hogy a lakossági fogyasztásnak, ezen belül a kiskereskedelemnek az idén is támaszt adhat a fizetések emelkedése, a reálbérek várhatóan 5 százalékot meghaladó mértékben nőhetnek.

A lakossági fogyasztás bővülése a GDP növekedéséhez is hozzájárul, de fontos figyelembe venni, hogy ezen belül mennyi lesz az import, az ugyanis nem a hazai gazdaságot gyarapítja - fejtette ki kommentárjában Németh Dávid.

Hatásos fekete péntek

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a nem élelmiszer-kiskereskedelem húzta a novemberi teljesítményt, ami mögött vélhetően a "fekete péntek" hatása állhat, ez emelhette meg elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti keresletet. A szakember szerint erre utal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberi hitelezési statisztikája is, amely alapján a tizenegyedik hónapban jelentősen élénkült a hitelfelvétel a lakossági szegmensben, főként az áruhitelek esetében.

A negyedik negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó eddigi adatok közül ez az első olyan mutatószám, ami kedvező lett, ez azonban még kevésnek tűnik ahhoz, hogy felfelé módosítsák a 2016 utolsó negyedévére becsült 1,8 százalékos gazdasági növekedést - fogalmazott az MTI-hez eljuttatott elemzésében Virovácz Péter.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek