Kutatás
Tipográfia

A KSH adatai szerint 2016. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A naptárhatástól megtisztított adat szerint – főként a húsvéthatás miatt – a növekedés volumene 6,7% volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2016. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.
2016. áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 781 milliárd forint volt;
az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.


2016. áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,7%-kal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,3 százalékponttal tér el.)
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,9%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1%-kal nőtt.1

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 11,3%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (21%), az iparcikk jellegű vegyes- (8,9%), a bútor-, műszakicikk- (8,4%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,2%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (6,3%). A forgalom volumene csökkent a használtcikk- üzletekben (–9,4%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31%-kal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,5%-kal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,8%-kal nőttek.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek