Kutatás
Tipográfia

2016. februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2016. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.
2016. februárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 648 milliárd forint volt; az országos kiskereskedelmi forgalom 50%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.


2016. februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,6%-kal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,2 százalékponttal tér el.)
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 7,2%-kal nőtt.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8,0%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14%), a használtcikk- (11%), a bútor-, műszakicikk- (8,7%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,0%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (5,0%). A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (–10%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19%-kal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,1%-kal nőtt.Az eu rópai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,5%-kal nőttek.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek