Kutatás
Tipográfia

2016. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,7, naptárhatástól megtisztítva 2,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,4%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, amiben elsősorban a magas bázis hatása játszott szerepet. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4%-kal emelkedett a forgalom.

2016. januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 637 milliárd forint volt; az országos kiskereskedelmi forgalom 50%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2016. januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,2%-kal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,1 százalékponttal tér el.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,4%-kal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,1%-kal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5%-kal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,0%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk- (12%), a textil-, ruházati és lábbeli- (11%), a használtcikk- (10%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,0%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (0,8%). A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,7%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 15%-kal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 4,4%-kal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,3%-kal nőttek.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek