Kutatás
Tipográfia

A tartós műszaki cikkek értékesítése 2015 harmadik negedévében 3 százalékos növekedést ért el 2014 azonos időszakához viszonyítva. A teljes értékesítési összforgalom 125,1 milliárd forintot tett ki. A növekedés fő motorját a telekommunikáció, valamint a háztartási nagygépek jelentették.

A szektor teljesítménye továbbra is a legerősebbek közé tartozik: 2015 harmadik negyedévében a teljes eladás 11 százalékos értékbeli növekedést könyvelhetett el az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés hátterében az okostelefonok állnak erőteljes kétszámjegyű értékbeli bővüléssel, miközben a hagyományos (feature) telefonok egyre inkább kiszorulnak a piacról. Az okostelefonoknál a piac a magasabb kategóriájú termékek felé mozdult el.

Több periódusnyi kétszámjegyű bővülés után a háztartásinagygép-piac növekedésének dinamikája lelassult. A harmadik negyedévben csak 7,2 százalékos növekedés látható a szektorban. Egyedül a hűtőszekrények tudták tartani a kétszámjegyű növekedést, míg a szárítógépek egy évnyi szárnyalás után minimális csökkenést produkáltak. A mosógéppiac a mosógépcsere-programra készül, a harmadik negyedév minimális erősödése után kimagasló értékesítés várható az év végére.

Minimális visszaesés látható a háztartásikisgép-piacon: az értékesítés 2015 harmadik negyedévében 0,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A csökkenés mögött a két legnagyobb kategória – a porszívók és az ételelőkészítő eszközök – iránt mérséklődő kereslet áll. A kávéfőzők és a szájápolási termékek piaca továbbra is növekszik és a szőrtelenítő készülékek piaca is kétszámjegyű bővülést tudhat maga mögött.

A harmadik negyedév a szórakoztató elektronikai piacon ismét visszaeséssel zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 2 százalékkal zsugorodott. A következő termékkörökben pozitív tendencia tapasztalható: akció kamerák, hangprojektorok, autó-, mikro- és mini hifik. A lapos tévék piaci volumene csökkent, viszont a kereslet a nagy (40'+) képernyőméretek iránt tovább tudott nőni.

Az IT szektorban 2015. július-szeptember időszakban kismértékű – 5 százalékos – értékbeli visszaesés volt látható az előző év azonos időszakához képest. A korábban szokásosnak mondható emelkedő trend ebben az időszakban érvényét vesztette. Meglepő módon a tabletek teljesítménye volt az egyik legalacsonyabb: kétszámjegyű értékbeli csökkenést mutatott a tavalyi évhez képest. Minden jel arra mutat, hogy ez a termékcsoport már elérte a telítődési pontot és inkább már csak stagnáló-visszaeső eredményeket fog produkálni. Szintén gyengébb notebook eladásokat regisztráltak a forgalmazók, bár ennek mértéke visszafogottabb, mint a tableteké.

A fotótermékek szektora 11 százalékkal alacsonyabb értékesítési forgalmat realizált 2015 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb szegmens a kompakt fényképezőgépeké, amely kétszámjegyű visszaesést produkált, így nem mozdult el az előző időszakokban mérsékelt eredményekkel jellemezhető pályáról. Ezzel egy időben a cserélhető lencsés gépek tavalyhoz képest 19 százalékkal tudtak növekedni, de sajnos ez a teljesítmény sem tudta kompenzálni a teljes piac lassulását.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek