Kutatás
Tipográfia

Az előző hónapokhoz képest lassult, de augusztusban is erős volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik azt is hozzátették, hogy az olcsóbb üzemanyag továbbra is felfelé húzza a mérleget.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés.
    Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az augusztusi lassulás oka, hogy a nem élelmiszer jellegű termékek, ruházati cikkek, bútorok, elektronikai cikkek eladásai a korábbi hónapokénál gyengébbek voltak.
    Az elemző pozitívumként említette, hogy az élelmiszer kiskereskedelem 3,7 százalékkal nőtt.
    Kifejtette, április-májusban a korábbinál gyengébb adatok jöttek a szektorból, de június-júliusra javultak az adatok, a vásárlók alkalmazkodtak a vasárnapi boltzárhoz. Hozzátette ugyanakkor, ha nyitva lennének az üzletek vasárnap, akkor valószínűleg erősebb lenne a növekedés.
    Ürmössy Gergely kiemelte: az üzemanyag kiskereskedelem továbbra is kifejezetten erősen bővül. Úgy vélekedett, érdemes lesz figyelni, hogy szeptember-október-november folyamán hogyan alakul az üzemanyagok forgalma, mivel ekkor épül be a bázisba a tavalyi árcsökkenés.
         Az Erste szakértője az év hátralévő részére az eddigivel megegyező, átlagosan 6 százalékos növekedéssel számol a szektorban.
    Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is jónak tartja az augusztusi adatokat, különösen, hogy a kiskereskedelem minden területén 3 százalék fölött volt a növekedés.
    A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom bővülését segíti a reáljövedelmek növekedése, de legalább ilyen súlya van az online pénztárgépek piactisztító hatásának is.
    A kiskereskedelem jóval nagyobb ütemben bővül, mint a reáljövedelem vagy a gazdaság teljesítménye. Ennek döntő oka az lehet, hogy tavaly augusztus végéig kötöttek be online pénztárgépeket - mondta Vámos György. Hozzátette, a kiskereskedelmi forgalom júniusi-júliusi növekedési üteménél alacsonyabb lett az augusztusi, az online pénztárgépek fehérítő hatása ugyanis "kifut", és szeptembertől e nélkül lehet majd látni az adatokat.
    Az OKSZ azzal számol, hogy a kiskereskedelmi forgalomban éves szinten 5 százalék körüli növekedés várható.

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek