Kutatás
Tipográfia

A tartós műszaki cikkek értékesítése 4,9 százalékkal nőtt Magyarországon az idei második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, a növekedés motorja a hűtőgépcsere-program és az okostelefonok iránti kereslet - derül ki a GfK kutatásából.

    A mobiltelefonok forgalma értékben 22,6 százalékkal haladta meg a második negyedévben az előző év hasonló időszakának szintjét. Az okostelefonok iránti kereslet 30 százalék feletti arányban bővült.
    A háztartási nagygépek összforgalma 18,7 százalékkal haladta meg a tavaly április-júniusi időszak forgalmát. A hűtőgépcsere-program miatt a hűtők és a fagyasztók értékesítése volt kiugró, de a többi árucsoport is kétszámjegyű növekedést ért el.
    A háztartási kisgépek piacán 6,6 százalékos volt a bővülés. Jelentősebben csökkent például a vasalók és a vízforralók forgalma, ugyanakkor több fogyott kávéfőzőkből, szájápolási termékekből, kenyérpirítókból és olajsütőkből.
    Az információs technológiai termékek forgalma értékben 2 százalékkal alulmúlta az előző év azonos időszakáét. A forgalom csökkenésének hátterében elsősorban a két domináns termékcsoport, a notebookok és tabletek iránti kereslet egyszámjegyű mérséklődése áll - közölte a GfK.
    Az irodatechnikai hardverek és kellékanyagok eladása értékben 9,4 százalékkal csökkent április és június között az előző év azonos időszakához képest. A szektoron belüli termékcsoportok forgalma szinte kivétel nélkül negatív irányba változott, az időszak legnagyobb vesztese a lézer toner volt. Növekedést egyedül a multifunkcionális berendezések tudtak felmutatni, bár csak mérsékelt arányút.
    A fotószektor 17,4 százalékkal alacsonyabb összforgalmat produkált a második negyedévben, mint egy évvel korábban.
    Szintén negatív eredménnyel zárult a második negyedév a hazai szórakoztató elektronikai piacon, az értékesítés összforgalma 21,6 százalékkal csökkent. A megtorpanás fő oka, hogy a tavalyi évvel ellentétben az idei első félévben nem volt olyan nagy sportesemény, amely kiugró értékesítési eredményeket generált volna a televíziók piacán - olvasható a közleményben.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek