Kutatás
Tipográfia

Csökkent a sajátmárkás termékek árelőnye tavaly, részben azért, mert áruk több termékkategóriában emelkedett - derült ki a GfK kereskedelmi márka analízisek tanulmányából.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott jelentés szerint az áremelkedés ellenére a kereskedelmi márkás termékek tartották tavaly az elért 23 százalékos értékbeli részesedésüket a napi fogyasztási cikkek piacán.
    A kereskedelmi márkájú termékek - főként nedves törlőkendő, vatta, multipack jégkrém, kutyaeledel, sűrített tej - a legnagyobb arányban a diszkontokban kerülnek a fogyasztói kosarakba, ahol a forgalom 61 százalékát ezek a az árucikkek adják.
    A marketingtámogatást élvező, nagy gyártói "A" márkák aránya továbbra is a széles árukínálatot felvonultató hipermarketekben és a szakosodott drogériákban a legnagyobb. Egyedül a kis- és nagykereskedelemmel is foglalkozó cash&carry üzletekben figyelhető meg jelentős - 4 százalékos - növekedés a nagy gyártói márkák arányában. A marketingtámogatást nélkülöző, kis gyártói, azaz "B" márkás termékek a független és láncba szerveződött kisboltokban találhatók meg főként.
    A felmérés rámutatott, hogy a magyar háztartások 2014-ben átlagosan 1-2 naponta "B" márkás terméket, 2-3 naponta "A" márkás terméket, míg kereskedelmi márkás termékeket ennél ritkábban, 3 naponta vettek.
    A vásárlók ugyanakkor 10 százalékkal kevesebb pénzt költenek "A" és "B" márkás termékekre egy vásárlás alkalmával, miközben a kereskedelmi márkákra 4 százalékkal többet adnak ki egyszerre.
    A GfK kereskedelmi márka analízisek tanulmánya 2000 óta követi nyomon a napi fogyasztási cikkek (FMCG) piacán az egyes márkatípusok részesedésének és a vásárlói szokásoknak az alakulását. A felmérést 2000 háztartás bevonásával végzik.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek