Kutatás
Tipográfia

Áprilisban a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 5,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbival összevetve - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második becslés alapján.

    Az első becslésben közölt áprilisi adatnál a második becslés 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mivel a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalmát az első becsléshez képest 7,8-ról 7,1 százalékra módosította a KSH.  
    Az élelmiszerkereskedelemben áprilisban 1,6 százalékkal emelkedett a forgalom volumene, a márciusi 4 százalék után. Tavaly áprilisban 7,1 százalékkal nőttek az eladások ebben a szektorban, vagyis a viszonylag magas bázis befolyásolja a forgalom alakulását a következő hónapokban.
    Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 1,5 százalékkal nőtt áprilisban a márciusi 4,6 százalék után.
    A nem élelmiszer jellegű cikkekből 7,1 százalékkal vásároltak többet áprilisban az egy hónappal korábbi 5,6 százalékos bővülés után.
    Ebből a használtcikkek eladásai 18,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ami enyhe lassulás a márciusi 19,5 százalékhoz képest, azonban jelentősen meghaladja a tavaly áprilisban mért 1,7 százalékot.
    A textil-, ruházati termékek, valamint lábbelikből 15,2 százalékkal adtak el többet ami majdnem duplája a márciusi 8,1 százalékos bővülésnek és túlszárnyalja a tavaly áprilisi 9,7 százalékot is.
    A márciusi 1,7 százalékot jelentősen meghaladva, 4,1 százalékkal nőtt a gyógyszerek, gyógyászati termékek forgalma az év negyedik hónapjában éves összehasonlításban. Az illatszerek forgalma március (12,8 százalék) után is kiemelkedően, 14,2 százalékkal nőtt áprilisban.
    A könyvek eladásai 7,7 csökkentek áprilisban az egy évvel korábbihoz és kevesebb könyvet értékesítettek a márciusihoz képest is.
    A számítástechnikai eszközök, valamint egyéb iparcikkek eladásai 10,0 százalékkal nőttek, ami enyhe lassulás a márciusi éves 13,6 százalékos növekedés után.
    Az üzemanyag-eladások 9,3 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisit, ami gyorsulás a márciusban mért 8,7 százalékhoz, és jelentős növekedés az egy évvel korábbi 3,5 százalékhoz képest.
    Áprilisban folytatódott a bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, az eladások 21,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
    Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,9 százalékkal csökkentek áprilisban.
    Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 752 milliárd forint volt áprilisban.
    Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
    Az év első négy hónapjában 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest, az élelmiszer eladások 3,6, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítése 8,4 százalékkal nőtt az üzemanyag fogyasztás volumene 9,6 százalékkal nőtt a naptárhatással kiigazított adatok szerint.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek