Kutatás
Tipográfia

 A KSH legfrissebb adatai szerint márciusban 6,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedév bővülése 7% volt. A kimutatott növekedés hátterében az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása húzódik meg döntő részben. A KSH a tiszta forgalmat méri, így mivel 2015-ben már nagyobb a nyugtaadás aránya egyértelmű a háttere a KSH adatsorának.

A kereskedelem alakulásában további tényezők is szerepet játszottak. Megtakarítást jelentett a háztartásoknak az alacsonyabb üzemanyag ár. Az adatokból kitűnik, hogy az alacsonyabb üzemanyagár nyomán nyert megtakarítást benzinvásárlásra fordítják a vásárlók. Érvényesült a hatása a reálkeresetek, reáljövedelmek növekedésének is.

2015-ben éves szinten a költekezés növekedésével lehet számolni, de annak mértéke kisebb lesz az első negyedévinél. Az online pénztárgép rendszer és az EKAER tovább tisztítja a piacot, ezek felfelé húzzák a kereskedelem mérlegét is. A vasárnapi boltzár eddig megismert hatásai vegyesek, de számolni kell továbbra is forgalomvesztéssel, ami lefelé húzhatja a kereskedelem mérlegét. A devizahiteles háztartások helyzete javulni fog 2015-ben, de ennek a fogyasztói piacon várható hatása, a költekezés változása jelenleg még nem vetíthető pontosan előre.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek