Általános
Tipográfia

Decemberben nem csak ajándékokra, hanem sertéshúsra is többet költünk: az év egyéb időszakaiban szokásos 2 kg helyett, ilyenkor, 25 %-kal többet, azaz mintegy 2,5 kg-ot fogyasztunk fejenként.

Az utolsó hónapban megnövekedő sertéshúsfogyasztás nem véletlen, hiszen karácsonykor egyik magyar család asztaláról sem hiányozhat a klasszikus töltött káposzta, de bőrös virsli és malacsült nélkül sem lenne igazi az év vége. Ezekhez a hagyományos fogásokhoz ma már széles körben, országszerte elérhetőek a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel ellátott sertéshús termékek, amelyek igazoltan magyar gazdaságokból és vállalkozásokból származnak, ezzel is segítve a hazai élelmiszertermelés fellendülését. Az új termékvédjegy a garancia arra, hogy a termék előállításának minden lépése megfelel a szigorú tanúsításoknak, így a védjeggyel ellátott sertéshúsok kiváló minőségben kerülhetnek a fogyasztók asztalára. A KMS védjegyet viselő, gazdag ásványi anyag és fehérjeforrásnak számító, ízletes és finom sertéshúsok immár a nagyobb bevásárlóközpontokban, üzletláncokban is elérhetők a minőséget kereső vásárlók számára.

Az év végi időszak a hagyományos magyar gasztronómia ünnepe, a menüsor nem lenne teljes a karácsonyi töltött káposzta, a szilveszteri sült malac és bőrös virsli, vagy az újévi kolbászos lencsefőzelék nélkül. A sertéshús a hétköznapokon is a leggyakrabban választott húsféleség, évente mintegy 25 kg-ot fogyasztunk belőle, hasonló mennyiséget, mint baromfiból. Decemberben azonban a havi átlagos fogyasztásunk 2 kg-ról 2,5 kg-ra emelkedik, köszönhetően a nagy vendéglátásokkal járó ünnepeknek. Ebben az időszakban a fogyasztók még érzékenyebbek a hús minőségére, hiszen az feldíszített asztalra csak a legfinomabb falatok kerülhetnek. A választáshoz és vásárláshoz komoly segítséget jelent, hogy tavaly év végén a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) bevezette a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet.

A KMS védjegyet csak azok a magyar sertéshúsok és sertéshúskészítmények nyerhetik el, amelyeknek az előállítását folyamatos, szigorú kontroll kísérte végig. A védjegyet őstermelők, sertéshizlaló vállalkozások, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek, valamint kereskedelmi és vendéglátó egységek kaphatják meg, átfogó ellenőrzést és minősítést követően. Így a sertéshús és az abból készült húskészítmények a termékpálya minden szintjén garantáltan megfelelnek a minősítési kritériumoknak.

Mivel a fogyasztók egyre inkább keresik a minőségi, magyar sertéshúst, így a piaci szereplőknek alapvető gazdasági érdeke a megnövekedett igényeket kiszolgálni. Ezért egyre több hazai iparági szereplő lát fantáziát a KMS rendszerbe történő belépésre, vállalva a szigorú feltételekhez való igazodást. A védjegy bevezetésének egy éve alatt már közel 35 sertéshizlaló telep, 10-nél több vágóhíd és feldolgozó üzem szerezte meg a KMS minősítést. A fogyasztók mind szélesebb körben találkozhatnak a Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel már a gödöllői Coop hűtőpultjaibanés az Auchan 6 áruházban is. A KMS védjegy térhódítása tovább folytatódik, hamarosan a Spar több boltjában is vásárolhatunk hazai, garantáltan kiemelkedő minőségű, ízletes és egészséges sertéshúst.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek