Általános
Tipográfia

Az Országgyűlés legújabb döntéseit követően az Országos Kereskedelmi Szövetség dr. Áder János köztársasági elnökhöz fordul, kérve köztársasági elnök urat arra, hogy a magyar élelmiszergazdaság egészét veszélyeztető újabb törvénymódosításokat ne írja alá, mivel ezek ellentétesek a vásárlók és az alkalmazottak érdekeivel.

Az Országgyűlés 9-én határozott arról, hogy módosul a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV., valamint az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. számú törvény. Ezzel - az Országgyűlés korábbi megszorító döntéseivel együtt - a korlátozásoknak súlyos csomagja alakult ki a legnagyobb élelmiszerkereskedelmi vállalkozásokkal szemben. Mindez elfogadhatatlan annak fényében, hogy ők az elmúlt években korszerű áruházakat építettek két millió négyzetméter alapterületen közel 2000 milliárd forintot beruházva Magyarországon, továbbá több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak és jó minőségű, megfizethető, magyar termékeket kínálnak a vásárlóknak. A magyar beszállítók körében több tízezer család megélhetését biztosítják.

Az Országgyűlés december 9-i döntései közül megdöbbentő, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő, mérleg szerint veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket. Erre nincs európai példa. Továbbra is megmarad a „pláza-stop”, igaz, új köntösben, aminek lényege, 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi értékesítőhely nem építhető a jövőben (a mai 300 négyzetméter alapterületnél nagyobb építésére vonatkozó tilalmat lényegében meghosszabbítva). A nagyvárosias világörökségi területeken nem épülhet diszkont, nagy méretű szupermarket, valamint hipermarket, a jelenleg ott lévőknek pedig egy éven belül be kell szüntetniük tevékenységüket. A világörökségi területhez az úgynevezett védőövezet is odatartozik, így a teljes belváros.A jövőben a 100 milliárd forint árbevételnél nagyobb áruházláncot terheli a bizonyítási teher a piaci erőfölénnyel visszaélés gyanúja esetén.

A korábbi korlátozó intézkedésekkel - az élelmiszerfelügyeleti díj átlagosan tizenötszörös emelésével, a reklámadó terheivel, egyes nagy bevásárlóközpontokból a trafikok kitiltásával – együtt mindez olyan terhet jelent az élelmiszerpiac egésze számára, mely már veszélyezteti a vásárlók kiszolgálását az eddig is jó minőségű, döntő részben magyar élelmiszerekkel.

A legnagyobb Magyarországon tevékenykedő élelmiszer áruházláncok egységesen leszögezik, továbbra is elkötelezettek amellett, hogy munkájukkal segítsék a vásárlók kiszolgálását jó minőségű, megfizethető áru élelmiszerekkel, ezen keresztül a hazai gazdaság fejlődését, valamint a foglalkoztatást, ennek érdekében minden elvárhatót megtesznek a jövőben is.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek