Általános
Tipográfia

A Budapesti Nagybani Piac részesedése 40 százalék körüli a friss hazai zöldég-gyümölcs kiskereskedelmi forgalomból. Tavaly több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltak, ami azt jelenti, hogy több mint 2500 termelő értékesít rendszeresen a piacon - mondta Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac Zrt. vezérigazgatója

A főváros és egyben az ország legnagyobb, nagybani értékesítésre épült friss zöldség-gyümölcs piaca 1991 nyarán nyitotta meg kapuit jelenlegi helyszínén, ahová a Bosnyák térről költözött. A nyitáskori 10 hektáros terület mára közel három és félszeresére, 33 hektárra nőtt.
A piac árbevétele közel 2,7 milliárd forint volt tavaly, ez közel azonos az előző évivel. A forgalmukat leginkább az adott év termésmennyisége határozza meg, amelyet viszont jelentősen befolyásol az időjárás.    A fővárosi nagybani piac infrastruktúrája és szolgáltatásai folyamatosan fejlődtek: jelenleg mintegy 25 ezer négyzetméter alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer négyzetméter területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely biztosítja a közel 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a termelők nagybani kereskedését.
        A logisztikai szerepkör további erősítése mellett az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak megjelenését is tervezik, például mélyhűtött és feldolgozott termékek megjelenését a piacon.

 

(MTI, foto: MTI, Balogh Zoltán)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek