Általános
Tipográfia

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése augusztusban az előző havi lassulás után, és az év hátralévő részében is hasonló emelkedésre számítanak az MTI által megkérdezett elemzők.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

    Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint az év egészében meghaladhatja az 5 százalékos  ütemet a kiskereskedelmi forgalom növekedése. A háztartások fogyasztása lehet a GDP-növekedés elsődleges motorja idén és jövőre is - közölte.

    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy látja, hogy az év során hasonló mértékben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése a reálbérek jelentős és a foglalkoztatás növekedése miatt, így éves átlagban 5 százalékhoz közeli bővülésre számít. Hozzátette, hogy gyorsabb lehet a bérkiáramlás, így a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja.

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek