Általános
Tipográfia

Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Tanszék létrehozásáról állapodott meg a NÉBIH és a Szent István Egyetem.


Az Élelmiszerlánc-biztonsági Kihelyezett Kockázatkezelési tanszék legfontosabb célja a hatékony utánpótlás-nevelés, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező élelmiszermérnök szakemberek képzése, valamint tudományos kutatások-fejlesztések elősegítése, ezzel is biztosítva az élelmiszerlánc-biztonsággal és -felügyelettel kapcsolatos feladatok magas szintű ellátását. A tanszék vezetője Dr. Kasza Gyula címzetes egyetemi tanár, a NÉBIH elnöki megbízottja lesz.
Mérföldkőnek számít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Szent István Egyetem közötti együttműködési megállapodás, amelyet 2016. november 3-án írta alá dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora írta alá a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett szakmai nap és tudományos ülés során.
A két szervezet közösen vállalja többek között a graduális, posztgraduális és doktori képzésekben, a tudományos, kutatási-fejlesztési feladatokban, a szaktanácsadói munkákban való együttműködést. A két intézmény feladatként határozta meg egy hosszú távú élelmiszerlánc-biztonsági oktatási stratégia kidolgozását és megvalósítását, valamint szakmai továbbképzések, tudományos és ismeretterjesztő konferenciák, rendezvények szervezését.

Milyen lesz a jövő élelmiszeripara?


A szakmai napon megrendezett tudományos ülésen többek között a mezőgazdaság és élelmiszeripar új kihívásairól, az ágazat informatikai forradalmáról, trendekről és a nanotechnológiáról is szó esett.
 Dr. Lakner Zoltán tanszékvezető a Szent István Egyetem egyetemi tanára az élelmiszergazdaság jövőjéről tartott előadást. Napjainkban a mezőgazdaság szélsőségesen széttagolt, valamint egyre erősebb Kína és India szerepe. Az öregedő és fogyó társadalmak (ami igaz a hazaira is) növekvő kihívások elé állítják az élelmiszeripart – hangzott el. „A kivándorlás hatására pedig közel 400ezer fogyasztót veszített el a hazai piac” – mondta le az előadásban Dr. Lakner Zoltán.
Az élelmiszeriparra többek között olyan folyamatok hatnak, mint a fogyasztói individualizáció és polarizáltság, a helyi ellátórendszerek növekedése –ugyanakkor az élelmiszeripar nagy cégekben történő koncentrációja – a biotechnológia erősödése. Szó esett arról a nyugati tendenciáról is, melyben nő a civil – nem kormányzati szervezetekbe vetett bizalom is.
Mohácsiné dr. Farkas Csilla, az Élelmiszertudományi Kar dékánhelyettese az élelmiszer-tudomány és -technológia várható fejlődési irányairól beszélt. Előadásában szó esett a nanotechnológia csomagolásban betöltött egyre fontosabb szerepéről, az aktív és intelligens csomagolásokról, mint amilyenek azok a technikai megoldások, melyek a csomagoláson belül észlelik és jelzik a termék aktuális minőségét.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek