Általános
Tipográfia

2016. eddig eltelt időszakában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 5%-kal nőtt az áruházak, boltok értékesítése. Ez már önmagában azt vetíti előre, hogy nagy karácsonyi roham várható 2016. decemberében.

 A sok-sok éves hagyományoknak megfelelően a boltok arany, ezüst és bronz hétvégéken nyitva lesznek (azok is, akik egyébként vasárnap nem húzzák fel a redőnyt), sok áruház pedig hétköznap is megnyújtja a nyitva tartását. Szükség is lesz december 24-én a 14 óráig tartó nyitva tartásra, amit jelenleg a kereskedelmi törvény megenged, mivel sok vásárló az utolsó pillanatokat is kihasználja az ajándékvadászatra. Nem örülnének a vásárlók a december 24-i nyitva tartás megrövidítésének. A munkaerőhiány miatt minden elérhető kezet megmozgatnak a pultok mögött, de ez sok-sok évvel ezelőtt is így volt. Sorok persze mindig is voltak karácsony táján a pénztárak előtt, amit azért a kereskedők olyan nagyon nem is bánnak (de azért a szokásosnál sokkal hosszabb sorállást azért a pénztáros sem kedveli).

Az első roham: fekete péntek - nyúlik a bevásárlás időszaka

Egyre szélesebb körben terjedt el az elmúlt években Magyarországon is a november végi „fekete péntek”, a karácsonyi roham nyitánya. Elsősorban a webáruházak, de mellettük egyre több hagyományos bolt hirdet nagyobb leárazást erre az időre, ami a reklám mellett a karácsonyi költekezési időszak megnyújtását is jelenti.

A legnagyobb roham a boltokban azonban így is a bronz és az arany hétvége közötti két hétben várható.

December 24. szombati napra esik, ezt követően december 25-én és 26-án zárva lesznek az üzletek, az előírásoknak megfelelően.

 Túllépi az ezer milliárd forintot a decemberi kiskereskedelem

 A kereskedők arra számítanak, hogy 2016. decemberében a korábbi évekhez hasonlóan tovább bővül az áruházi költekezés. A mikulás, a karácsony és a szilveszter az ünnepi étkekhez kellő élelmiszerek, valamint az ajándékok vásárlása  egyaránt felfelé húzza a kiskereskedelem mérlegét.

 Az előzetes számítások szerint decemberben 5%-kal nőhet az áruházi költekezés, ami továbbra is kiemelkedő mértéket jelent. Nem zárható ki azonban meglepetés, nagyobb növekedés sem, hiszen a keresetek eddig is 7-8%-kal nőttek, ráadásul sok területen év közben folyamatos volt a bérek emelkedése, decemberben pedig még vastagabb boríték is várható számos vállalkozásnál.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek