Általános
Tipográfia

Egyre kevesebb eladó dolgozik a boltokban, áruházakban. Az élelmiszerboltokból másfél ezer eladó eltűnt október végéig, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, az októberi időszakról közzétett adatai szerint.

2016. első felében kétezer-háromszázzal csökkent a boltok száma, ami egyik magyarázata lehetne az olvadozó bolti létszámnak. Az év első hat hónapjában a boltszám csökkenés mellett azonban még fel tudták húzni valamelyest a létszámot a boltokban, részben az áprilisi vasárnapi, részben a nyár eleji üdülőhelyi nyitás nyomán – írja a KSH adataira támaszkodva a blokkk.com.

supermarket

2016 júliusában volt a legnagyobb a bolti dolgozók létszáma, amiben valószínűleg a diákmunka is besegített. Júliust követően viszont hónapról-hónapra esett a létszám, október végéig közel ezerhétszáz fővel, ezen belül a fizikai dolgozók - eladók, pénztárosok, árufeltöltők - tábora is megcsappant ezerkétszázzal.

A KSH részletes adatai a következő képet mutatják:

kiskereskedelem:  január      július       augusztus    szeptember    október
létszám összesen: 192.701    193.451   192.551       191.874         191.774
KSH, létszám: ezer fő, kiskereskedelem, 4 főnél nagyobb boltok, áruházak

Természetesen az egyes szakterületek létszámváltozásaiban akadnak különbségek. A legsanyarúbb helyzetben az élelmiszerboltok vannak, ahol év közben folyamatos volt a fizikai dolgozók számának csökkenése, mivel az év elejéhez és júliushoz képest is kevesebb volt az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma, ami másfél ezres apadás. A különféle iparcikkek területén árnyaltabb a kép, ahol a kisebb hullámzás a jellemző, igaz, itt magasabbak is a bérek.

                 január     július     október
élelmiszer: 77.208    76.557    75.621 KSH, létszám: ezer fő, kiskereskedelem, fizikai dolgozók, 

4 főnél nagyobb vállalkozások

A létszámhiányt igazolja egyrészt, hogy az októberi közel félmillió órás túlóráztatás ötödével több az előző évinél.

A KSH adatai szerint ráadásul 2016. első három negyedévében tovább nőtt az üres álláshelyek száma, a teljes kereskedelemben:

         2015. III.       2016. I.     2016. II.       2016. III.
         3.725             3.819        4.608           4.844
KSH, üres álláshelyek száma, negyedéves adatok,
4 főnél többet foglalkoztatók


A havi bruttó átlagkeresetek egyébként 164 ezer forintra nőttek a bolti fizikai dolgozók körében októberre, ami egy évvel ezelőtt 148 ezer forint volt, tehát 10% feletti ütemben nőtt egy év alatt. Az élelmiszer boltokban egy év alatt 151 ezerről 170 ezerre emelkedett a fizikai dolgozók havi átlagkeresete, de ebben a körben a multi áruházláncok is benne vannak, ahol köztudottan az átlagnál jóval nagyobbak a bérek. Az élelmiszer szakboltokban 135 ezerről 145 ezerre mentek feljebb a bérek, ami a kisboltosokra jellemző bérszint.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek