Általános
Tipográfia

A 2017-ben életbe lépő változások érintik az áfát és a minimálbért, több lesz az online kassza, szigorodik a Magyar Élelmiszerkönyv, jön az EKÁER módosítás, és radikálisan emelkedik a kiszabható bírság a webáruházaknál.

Az áfacsökkenés következtében olcsóbb lesz a baromfi, a tojás és a friss tej. Bizonyos esetekben pedig az éttermi szolgáltatás is.

A baromfi és a tojás 17%-kal olcsóbb, mint múlt év végén, a 27%-ról 5%-ra csökkenő áfakulcs nyomán. Ehhez az árcsökkenéséhez hozzájárul a madárinfluenza is: az export nagy része leállt így nagyot estek az árak. Ha a járvány enyhül, valószínűleg emelkedni fog. A tojás ára már a húsvéti ünnepek táján meglódulhat.

szamol

A friss tej ára 11%-kal kisebb, mint néhány nappal ezelőtt. A kisebb áresés oka, hogy a tejtermékek áfája csak 18% volt 2016-ban. A bolti ár azonban könnyen emelkedhet a következő hónapokban, hiszen az alapanyag nyers tej mezőgazdasági felvásárlási ára már emelkedett az elmúlt hónapokban. A tejtermelők nyerstej piaca még mindig veszteséges, folytatódhat az áremelkedés, amiben a nemzetközi ármozgás a döntő, ez pedig később a boltban a friss tej árcédulákon is látszani fog.
Az ezekből az adókulcs-esésekből származó nyereséget persze elviheti a minimálbér emelkedéséből származó töbletteher.

Változások történtek az éttermi szolgáltatások területén is: az éttermi áfa is 27-ről – 18 százalékra csökkent: de csak bizonyos esetekben. Elvitel, házhozszállítás esetében, valamint felszolgálás, asztal, szék hiányában nincs áfacsökkentés, így a pecsenyesütő, lángossütő, büfék árai nem változnak. A munkahelyi étkeztetés kiesett az áfakulcs-csökkentésből, de a többi vendéglátóhely áfája sem csökken minden esetben. A legfontosabb feltétel, hogy az étel, ital (alkoholmentes) helyben készüljön, felszolgálják, a vendég asztal mellett, széken ülve helyben fogyassza azt el. Az önkiszolgáló étterem is belefért a sorba, de ebben az esetben is le kell ülni és helyben kell fogyasztani.

Fehérítő intézkedések

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (EKÁER) is módosítja majd egy törvényjavaslat, a módosításnak az a célja, hogy kiszűrjék a túlpakolt kisteherautókkal csaló kereskedőket is.

Az online számlázás is jön idén az online pénztárgép és az EKÁER mellett, a kormány érvelése szerint főleg a láncolatos áfacsalókkal szemben lesz hatékony eszköz. A cél az, hogy hasonlóan az adóhatósághoz már bekötött pénztárgépekhez, a számlázó programokkal kiállított számla adatai is valós időben álljanak az adóhatóság rendelkezésére.

A tételes áfa-nyilatkozat értékhatára: 2017. január 1-jétől a javaslat értelmében a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, abban az esetben, ha a számlában áthárított adó a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Ez az értékhatár jelenleg 1 millió forint.

Árat emelni csak hétfőn és csütörtökön

A dohánytermékeknél is változás lesz: ezentúl az árat az adóhatóság határozza meg és teszi közzé honlapján. Változtatni legfeljebb hetente kétszer lehet, hétfő és csütörtök az új árak belépésének lehetséges időpontjai. Az új ellenértékeket a megelőző munkanapon 12 órakor - ez hétfői árváltozás esetében előtte pénteket, csütörtöki árváltozás esetében előtte szerdát jelent - közzé kell tennie az adóhatóságnak a honlapján. A magyar dohánytermék-adó még mindig kisebb az uniós előírásnál. Fontos változás az is, hogy az adójegyet zárjegy váltja április elsejétől.

A boltok, vendéglátóhelyek és a szálláshelyek után több szolgáltató is köteles lesz online pénztárgépet használni. Ez érinti a gépjárműjavítókat, a személyszállító taxikat, a gépjárműalkatrész boltot, a motorkerékpár- és alkatrész kereskedőt - javítót, a pénzváltót, a plasztikai sebészt, a testedzőt (a konditeremben), a tánctermi - diszkó szolgáltatót, a ruha-, textil tisztítókat, a fizikai közérzetet javító szolgáltatóknál (szauna, szolárium, masszázs szalon).

Webáruházak: figyelni kell a tájékoztatásra

A fogyasztóvédelmi törvény hatalmas szigort vezetett be a webáruházaknál. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások esetében az ismételten megállapított jogsértés esetén a bírság összege 200 ezer forinttól indul. A fogyasztóvédelmi bírság alsó határa egyébként jelenleg is 15 ezer forint, ez emelkedett kizárólag a webáruházak esetében a tizenháromszorosára.
Az ok a kis webáruházak adminisztrációs hibáinak túlzott aránya (2015-ben az ellenőrzött webáruházak 88%-a hibázott a vásárlók tájékoztatásában).

A 2016-ban kibocsátott Erzsébet utalványok 2017 végéig felhasználhatók. Idén ugyanakkor előreláthatóan kevesebb utalványt fognak majd adni a munkáltatók, hiszen egyrészt megszűnt a kedvezményes adózás, másrészt a minimálbérek emelése alaposan kifacsarja a cégek munkaerő költségvetését.

Megszűnő NFH és egy év türelmi idő a szigorodó Magyar Élelmiszerkönyvnél

Az NFH általános jogutódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a másodfokú ügyekben pedig országos illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal jár el. Panaszügyeikkel a fogyasztók már nem fordulhatnak a fővárosi, megyei kormányhivatalokhoz. A kormányhivatalokat a járási hivatalok váltják, így 197 járásban jelenik meg fogyasztóvédelmi elsőfokú hatósági feladatkör, a fogyasztók panaszaikkal elsősorban a területileg illetékes járási hivatalokhoz fordulhatnak.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai a húsfélék és a pékáruk esetében sokat szigorodtak, már a tavalyi esztendőben, de az élelmiszeripari cégek egy év türelmi időt kaptak az átállásra. Elsősorban a meghatározó - az ízt is adó - alapanyagokra vonatkozó követelmények szigorodtak, megemelve ezek minimális tartalmát. Változott az is, hogy most már a nyers sonka, parasztsonka, parasztlapocka, angolszalonna sótartalma legfeljebb hat százalékot érhet el. A sótartalmat júliustól további egy százalékkal kell csökkenteni, a főtt sonkák esetében legfeljebb 3,5% lehet a megengedett arány.

A pékáruk esetében a hasonló szabályok már decemberben életbe léptek, de itt is van türelmi idő az átállásra, fél év.

 blokkk.com/Termékmix

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek