Csokitábla alakú zöldséget készítettek francia diákok

Ipar
Tipográfia

A francia ENSAIA mérnökhallgatói innovációs díjat nyertek a CarréLéon elnevezésű termékéért, amely lehetővé teszi a szakácsoknak, hogy só nélkül is ízesíthessék az ételeket. A tábla ugyanis nem tartalmaz sót, ehelyett legfőképp (65 százalékban) szárított zöldségekből és kókuszvajból áll.

A diákok egyik mentora Catherine Humeau professzor szerint „az édességek területén sok olyan ízesítő van, amit fel lehet használni, szemben a sós ételekkel, ahol inkább csak a szószokhoz, levesekhez lehet leveskockát, vagy tasakos ízesítőt kapni.”

A hallgató ötlete akkor pattant ki, amikor megnézett egy csokoládéreklámot, annak ellenére, hogy a CarréLeon nem olyan termék, amin szívesen elnyammognánk (bár a cékla, a sárgarépa és a fokhagyma igazán ízletes). A táblás zöldséget ehelyett főzéshez találták ki, amellyel egészséges krémsajtalapú mártogatós szószt készíthetünk tortilla chipshez vagy sárgarépahasábokhoz, de a panninit vagy a összesütött francia melegszendvicset is ízesíthetjük vele, esetleg egyszerűen ráreszelhetjük a salátára is.

Az egyik diák Pierre Peythieu úgy véli, „a CarréLéon megfelel az új marketingtrendeknek: természetes, egészséges, házi és teljesíti a vásárlók igényét az átláthatóságra. Az emberek tudni akarják, hogy mi kerül a tányérjukra, és elvárják, hogy a hozzávalók listája rövid és jól olvasható legyen.” A fejlesztés kidolgozása az alapkoncepciótól a végtermékig hat hónapot vett igénybe.

A CarréLéont az október 16-20 között rendezendő párizsi International Food Tradeshow-n mutatják be, de vélhetően addig sem kerül majd a boltok polcaira. Lehetséges, hogy az élelmiszeripar valamelyik szereplőjénél fog kikötni.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek