Ipar
Tipográfia

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a World Wildlife Fund (WWF) figyelmeztetett, hogy ha a világ nem változtat a halászati gyakorlatán, akkor hamar feléljük a tengeri élővilágot.

A WWF legutóbbi jelentése szerint a globális halállomány 2048-ra teljesen összeomolhat. A szervezet szerint jelenleg a világ halfogyasztási igénye jelenleg kétszerese-háromszorosa annak, amit az óceánok fedezni tudnak. Számításaik szerint a világ halászterületeinek 53 százalékát teljesen lehalászták, míg 32 százalékukat túlhalászták, ahol teljesen eltűntek a halak, illetve regenerálódnak.

A túlhalászás több okra vezethető vissza a WWF szerint. Egyrészt jelentős mennyiségű olyan halat is kifognak, amelyet nem is kívánnak értékesíteni. A felelőtlen halászat, a kalózflották, a környezetet romboló technológiák, és a azok a támogatások is károsan hatnak, amelyek ahhoz vezetnek, hogy túl sok halászhajó próbál érvényesülni a vizeken.

A szervezet ezért azt javasolja a vásárlóknak, hogy csak olyan tengerből származó alapanyagokat vásároljanak,a melyeken jelzik, hogy azok fenntartható forrásból származnak. Ez persze még mindig nem jelent teljes biztonságot, mert legutóbb az óceánokat védő szervezet, az Oceana 25 ezer tételre kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy minden ötödik terméknél csalnak a címkézéssel.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek