Ipar
Tipográfia

A nemzetközi piacokon a mezőgazdasági termények ára folyamatos csökkenést mutat, emellett az árak volatilitása is mérséklődik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelentetett előrejelzéséről, a Food Outlookról készült sajtóközlemény alapján.

    A FAO Rómában közzétett tájékoztatása szerint a FAO élelmiszerár-indexét a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.
    A FAO közleménye szerint a mutató 6 éve nem tapasztalt mélypontot ért el augusztusban. A szeptemberi eredmények szerint elenyésző mértékben, de nőtt az index. A mostani 165,3 pontos érték még így is közel 20 százalékkal alacsonyabb a korábbi év ugyanezen időszakához képest.
    Ebből az a következtetés vonható le, hogy a közelmúlt változásai egy csökkenő és egyre kiegyensúlyozottabb árszintet jeleznek előre - idézi Adam Prakash és Friederike Greb, a FAO szakértőinek véleményét a közlemény.
    Példaként hozza ugyanakkor az elemzés a rizs árát, ami általában nem mozog együtt a többi gabonáéval. Továbbá azt, hogy a cukorárak gyakran ingadoznak, 1990 óta több mint 12 alkalommal produkáltak legalább 50 százalékos kilengést. A hús és tejtermékek - romlandóságuk miatt - kis késéssel bár, de az esetek többségében követik az általános tendenciát.
    Az elemzés kitér rá: most a globális termelés a raktárkészletek bősége ellenére a kereskedelemben forgó gabona mennyisége majdnem 3 százalékot csökkent - ez 364 millió tonna - a korábbi június-júliusi időszakhoz képest.
    A globális szinten csökkenő élelmiszerárak középpontjában a legfontosabb szemes termések állnak. A FAO legutóbbi Gabonakészletek és -igények című gyorsjelentése szerint a 2016-os évet a világ várhatóan 638 millió tonna egyenleggel zárja ezen a területen. Ez 4 millió tonnával kevesebb a nyitóadathoz képest.
    A világ gabonatermése - 2534 milliárd tonna - az előrejelzések szerint a korábban vártnál alig 1 százalékkal alacsonyabb a 2014-es évi rekordhoz képest. A háttérben az Egyesült Államok alacsonyabb kukorica-termésátlaga áll - tartalmazza a közlemény.

 

(MTI)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek