Ipar
Tipográfia

Az Európai Unió kijelentette, hogy be akarja tiltani, hogy amerikai gyártók európai neveket használjanak a sajttermékeik elnevezésére. Ezek közé tartozik például a parmezán, a feta vagy a Gruyére elnevezés.

A javaslatot azzal indokolják, hogy az amerikai gyártók által másolt sajtok nem hasonlíthatóak össze az eredeti európai sajtokkal, viszont megnehezítik a termékek megkülönböztetését. Továbbá az eredeti európai sajtok értékesítését visszavetik. Az EU álláspontja szerint az eredeti név használatára csak az eredeti területek, vidékek vagy országok jogosultak. Például a parmezán nevet csak Parma, Olaszország használhatná. Kanada hasonló tilalom vonatkozik az európai sajtokkal kapcsolatban, a kanadai piacon egyedül a feta esetében engedélyezik a „feta-like” és „feta-style” elnevezést.

Az amerikaiak aggódnak a javaslat miatt, mert az az amerikai gyártókra ez jelentős hatással lenne. A névváltás nemcsak anyagi veszteségeket okozna nekik, de a fogyasztókat is összezavarná. Az aggodalmak miatt egy 55 szenátorból álló csoport írt az Amerikai Kereskedelmi Kamarának, hogy ne egyezzenek bele az európai javaslatba. Egyelőre nem tudni, hogy a sajton kívül más európai alapú termékek gyártóira is vonatkozik-e a szabályozás.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek