Ipar
Tipográfia

A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje bejelentette, hogy legnagyobb versenytársával, a második helyen álló SABMiller (SABM) céggel október 10-ig létrejön az összeolvadás - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap.

    Az Anheuser-Busch InBev SA bejelentése szerint a cég központja a belgiumi Leuvenben lesz, ugyanakkor az óriásvállalat globális menedzsmentjének irodáját New Yorkban alakítják ki.
    A tájékoztatásban az áll, hogy az egyesülés ellenére az AB InBev megtartja a SABMiller Nagy-Britanniában működő irodáját, ugyanakkor amerikai és távol-keleti központjait bezárnák.
    Az Európai Bizottság csütörtökön arról számolt be az MTI-nek, hogy június 30-án indított vizsgálatot, hogy a belga-brazil óriásvállalat visszaél-e erőfölényével, az egyesüléssel megsérti-e az unió közösségi versenyszabályait.
A bizottsági vizsgálat azt is meg kívánja állapítani, hogy az AB InBev korlátozza-e a sör párhuzamos kereskedelemét az olyan olcsóbb országokból, mint például Hollandia, vagy Franciaország a drágább Belgiumba.
A tájékoztatás szerint az uniós bizottság döntése ősszel, még a csütörtökön bejelentett október 10-i dátumot megelőzően megszületik.
    Az AB InBev áprilisi bejelentése szerint a cég teljes egészében értékesíteni kívánja a Dreher Sörgyárak anyavállalataként is ismert SABMiller magyarországi, romániai, csehországi, szlovákiai és lengyelországi aktíváit, valamint a Pilsner Urquell Egyesült Államokon kívüli értékesítési jogait. Az Egyesült Államokban a Pilsner Urquell márkához fűződő jogokat már értékesítette is a Molson Coors Brewing Co. vállalatnak.
         A napilap úgy tudja, hogy a AB InBev-SABMiller egyesüléssel a világ legnagyobb söripari csoportja jöhet létre 30 százalékos világpiaci részesedéssel.
         Elemzők szerint a 100 milliárd dolláros tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka, miután a négy nagy, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

 

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek