Kutatás
Tipográfia

A Regioplan és az EY (korábban Ernst & Young) által készített jelentés szerint Európa sörgyártói kiemelt szerepet játszhatnak a munkahelyteremtésben , ezzel hozzájárulva az EU törékeny gazdaságának felpörgetéséhez.

A jelentés szerint az EU söripara 2 millió munkahelyet biztosít, ami az EU-ban meglévő összes munkahely 1%-át teszi ki, és más iparágak, mint például a mezőgazdaság, a csomagolóipar, a logisztika, a marketing, a kiskereskedelem, illetve a vendéglátóipar jelentős mértékben profitál az élénk és dinamikus söripar működéséből.

 „A jelentés minden kétséget kizáróan bemutatja, hogy az EU söripara megőrizte globális vezető szerepét mindazon gazdasági kihívások ellenére, amelyekkel az Európai Unió 2008 óta küzd“, mondta Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Főtitkára. „Mindemellett, üzleti tevékenységünk jellegéből fakadóan képesek vagyunk támogatni a rugalmas munkaerőpiacot, lehetővé téve az állást keresők, különösen a fiatalok számára, hogy minőségi munkalehetőségekhez jussanak, és aktív szerepet játszanak Európa gazdaságának helyreállításában.”

 A gazdasági válság rendkívül nehéz első három évét követően, amikor a sörfogyasztás 8%-kal esett vissza EU-szerte, a söripar az elmúlt két év során szerény, 1%-os növekedést ért el. A termelés is 2%-kal emelkedett, ahogyan az európai sörök iránti kereslet nemcsak az EU-n belül, de azon kívül is nőtt, és az EU sörgyártó szektorának éves kereskedelmi többlet eredménye elérte a 3 milliárd eurót.

 Mivel a sörgyártás potenciálisan hozzájárulhat az EU növekedéséhez, a foglalkoztatási és kereskedelmi tervek megvalósításához, fontos, hogy ez a potenciál támogatást kapjon. A sörgyártási értékláncolatban a sör révén biztosított állások 15%-a szűnt meg 2008 óta, elsősorban sörözőkben, bárokban és kávézókban. A már egyébként is nehéz kereskedelmi feltételeket tovább rontotta az ÁFA és a jövedéki adó többszöri emelése, ami elsősorban az értékesítés területét és a munkahelyeket sújtotta a vendéglátóiparban. A sörre kivetett jövedéki adót 2010. óta 14 tagállam emelte, többek között Franciaország, ahol jelentős mértékben, 160%-kal emelték azt 2013-ban. Magyarországon az adónem 27,5%-kal emelkedett 2010 óta, 2012-ben 10%-kal emelkedett.

Újabban néhány ország kormánya felismerte, hogy a sör hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez és a munkahelyek teremtéshez, illetve, hogy szükséges annak támogatása. 2013-ban az Egyesült Királyságban, valamint Dániában ahelyett, hogy az iparágat csupán gyors adóbevételek forrásának tekintették volna, csökkentették a sörre kivetett adókat annak érdekében, hogy ezzel segítsék szélesebb-körű gazdasági problémák megoldását. Finnországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban a potenciális adóemelések vagy teljesen elmaradtak, vagy csökkentett mértékben valósultak meg, ahogyan egyre inkább felismerték a sör értékláncolat pozitív hozzájárulását a gazdaság és a foglalkoztatottság növekedéséhez és belátták a javasolt adóemelések várható negatív hatásait.

Más iparágak növekedésének és fejlődésének katalizátoraként, a sörgyártás az EU átfogó teljesítményének próbakövét jelenti. Igazi szektorokon átívelő iparágként a döntéshozóknak az egész kontinensen támogatni és segíteni kellene a sörgyártást.

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek