Kutatás
Tipográfia

Globális szempontból a hipermarketek és a superstore-ok még mindig a legnagyobb forgalmat bonyolítják, ám a növekedésük lelassult, a diszkontok pedig kétszer olyan gyorsan nőnek, a Planet Retail kutatása alapján.

A felismerés nem új, főleg nem Németországban, ahol a diszkontok piaci részesedése 40% vagy ennél is több.

A ma ismert diszkont vállalatok minden erejükkel arra törekednek, hogy az elkövetkező évek növekedése kiemelkedő legyen. A fogyasztók egyre elfogadóbbak ezekkel a cégekkel szemben, mert az üzleteik dinamikusan fejlődnek. A szóban forgó üzletek egyre nagyobbak és modernebbek, árukészletük is jelentősebb és vonzóbb, és egyre jobban értenek ahhoz, hogy marketing- és reklámüzeneteikkel termékeikre felhívják a fogyasztók figyelmét.

formatumok fejlodese

A diszkontok abban a helyzetben vannak, hogy képesek alkalmazkodni a helyi szükségletekhez, bár a standardizációval és uniformizációval eddig is képesek voltak jól működni és növekedni.

Növekvő terjeszkedésüknek köszönhetően olyan jelentős előnyöket élveznek, amelyek messze meghaladják azt, amit egy hagyományos szupermarket képes elérni. Ezek individuális szolgáltatóként az adott székhelyen épp a helyi szükségletek kielégítésével tudtak nevet szerezni.

Ha a Lidl 2018-ban meghódítja az USA piacait, óriási értékesítési lehetőségek nyílnak meg számára. A diszkont az USA-ban eddig más jellegzetességeket mutatott, mint nálunk, a diszkont áruházak itt viszonylag későn kezdtek el élelmiszereket értékesíteni. Időközben a legtöbb diszkont behozta ezt a hátrányt, így az Aldi és a Lidl már nem feltétlenül birtokolják a nagy innovátorok címet.

A legtöbb diszkont manapság már figyel a vásárlóira, ami a korábbi években nem volt igazán jellemző. Ha az ügyfél több márkás termékre vágyik, meg is kapja ezeket. Az e-kereskedelem nem csak a diszkontokat fenyegeti, hanem minden vállalatot, amely a helyhez kötött kereskedelemre összpontosít.

Még mindig árirányító

A legtöbb service szupermarket időközben elvetette azt az elképzelését, hogy az Aldi, a Lidl, a Netto, a Norma, vagy a Penny diszkont árukészleteinek áraival felvegye a versenyt. Ehelyett választhatnak, hogy diszkontként ringbe szállnak, vagy más területeken erősítik meg a profiljukat. És ebből akad elég, ha például az Eately modellre gondolunk.

Ha a diszkont márkatermékeket vesz fel az árukészletébe, ezzel kielégíti a vevő szükségleteit, és megakadályozza abban, hogy átpártoljon egy másik kereskedőhöz.

Minden lehetséges változtatáskor egy elemet nem érinthetnek: az árirányítást, amelynek a hatékonysághoz van köze. Az árukészlet mérete, az ezzel járó számtalan előny, a csomagolás kivitelezése, és az ezzel kapcsolatos kezelési költségek biztosítják az alacsony költségeket és a kedvező árréseket. Ezek pedig lehetővé teszik a diszkont számára, hogy teljes körű ellátóként nevet szerezzen, bár a teljes körű ellátók árukészletének sokszínűségével ellentétben ennek csak a töredékét kínálja, azonban ezeket a fogyasztó nem is a diszkontoknál keresi.

Ez a diszkontokat nem tartja vissza attól, hogy erősebb marketing fogásokkal és hatásosabb reklámokkal arra hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy állandóan újabb és újabb meglepetéseket tartogatnak számukra, amelyek az életüket egyszerűbbé, kellemesebbé teszik, valamint kedvezményes áron juthatnak hozzá a termékeikhez is.

diszkont novekszik a leggyorsabban

Erősödő offenzíva

Az Aldi és a Lidl számára Nagy-Britannia bizonyult alkalmas teszt-területnek, ahol a fogyasztókat évtizedekig újabb és újabb szolgáltatás- és árukészlet-ötletekkel kényeztették el. Ezáltal a kereskedelem nyereségei sem voltak alacsonyak, ezért a nyilvánosság előtt egyre gyakrabban pellengérre állították. Végül a kereskedelem jelenlegi forgalmának színvonalát csak azáltal tudta elérni, hogy a szállítókkal együtt újabb és újabb eladást támogató ötleteket fejlesztett ki, ám ezek átláthatatlanok voltak, és ésszerűségükben egyre kevesebb fogyasztó hitt. Végül a diszkontoknak sikerült betörni a piacvezetők világába.

Az Aldi-Nordnak ez még a friss termé­kekkel ellátott Spanyolországban is sikerült. Bár a spanyol piacot a kedvező árú termékeket kínáló piacvezető Mercadona uralja, az Aldi–Nord friss árukészletének bővítésével és üzleteinek barátságos berendezésével jelentős lépéseket tesz.

Az Aldi Süd Müjheim Ruhr-ban folyamatosan új lehetőségeket tesztel, például nagyvonalúbb az üzletek berendezése, emellett hatásos feliratok, ülőhelyek, mosdók, kedvező nyitvatartási idők és modern fizetési módok jellemzik.

Csak az USA-ra kell pillantanunk, ahol az Aldi Süd már évek óta jelen van, hogy ne fogyjunk ki a jó ötletekből. Ott már küszöbön áll a következő diszkont-offenzíva. A Lidl piacra való belépését 2018-ra jelentették be, de lehetséges, hogy már 2017-ben megtörténik.

Top20 diszkont

A Dollar Stores gyengélkedik

Az USA-ban a szupermarketekkel kapcsolatos figyelmeztetések eddig túlzónak bizonyultak, de egyre többen hangoztatják, hogy a német diszkontok tevékenységeit nem tanácsos félvállról venni. Eddig a Dollar Store-ok olcsó alternatívaként a neves szupermarketekkel és még a Walmarttal szemben is egyre több piaci részesedést tudtak megszerezni. Ez azonban előrelátható­lag nem fogja megóvni attól, hogy a két diszkontnak, az Aldinak és a Lidlnek piaci részesedést „adjon át”. A legfrissebb számok is arra mutatnak rá, hogy a Dollar store-ok diadalmenete megtorpant.

A Dollar Tree és a Dollar General második negyedévi bevételeivel elmarad az elvárásoktól, a legfontosabb szövetségi államokban nem emelkedtek a bevételek. Ráadásul a legalacsonyabb bevétellel rendelkező rétegek életviteli költségei emelkedtek. Cinikusan hangzik, de ha e rétegek életfeltételei tovább rosszabbodnak, ez a Dollar Stores-nak plusz bevételt jelenthet. Már az utolsó, 2008-as gazdasági válság alatt váratlan fellendülésnek örvendhettek. Ha az emberek életkörülményei javulnak, akkor újra nagyobb hangsúlyt helyeznek a szolgáltatásokra, a kényelemre és a frissességre.

A Walmart valahol ezek között helyezkedik el, amely már az utolsó negyedév számaiban pozitívan megmutatkozott. De ezzel az opcióval a Dollar Stores is rendelkezik. Emellett alacsony ár image-el büszkélkedhet, és senki nem tarthatja vissza attól, hogy bővítse élelmiszerkínálatát, és még több friss terméket vegyenek fel az árukészletbe. Azonban a Dollar Stores-t a legtöbb amerikai fogyasztó nem részesíti előnyben élelmiszerek vásárlása esetén, legalábbis jelenleg nem.

Ez azonban nem tartja vissza a vállalatot, a Dollar General-t attól, hogy ragaszkodjon a terjeszkedési céljához. Ez azt jelenti, hogy 2020-ig előreláthatólag 20 000 árusító helyet fog üzemeltetni. Egy kis lépést jelentett ebbe az irányba a 37 db Walmart Express típusú üzlet átvétele a hozzájuk tartozó benzin­kutakkal együtt. Ha a Dollar General az élelmiszerekről beszél, elsősorban mélyhűtött termékekről van szó. Egy üzlet mélyhűtött termékeket átlagosan 16 üvegajtó mögött kínál, jelenleg ezt 20–22 ajtóra bővítik.

Ennek ellenére a Planet Retailnél úgy gondolják, hogy a ma működő áragresszív formátumoknak nem túl rózsásak a kilátásaik.

A Lidl és az Aldi az USA kereskedelmébe valami egész mást készül behozni, amely új jelentést fog kölcsönözni a diszkont szónak.

Variety Discount

A diszkont nem szükségszerűen korlátozódik az élelmiszerkereskedelemre, bár normális esetben ez jut róla az eszünkbe. Az Egyesült Királyságban az olyan szolgáltatók, mint a Poundland, B&M, és a Home Bargain folyamatosan terjeszkednek. Hollandiában az Action BV 680 üzletet működtet. A Poundland ’Dealz’ elnevezésű formátumával Írországban és Spanyolországban terjeszkedik, a B&M pedig Németországban vezette be nonfood diszkontját.

Nem hanyagolják el az e-kereskedelmet sem

Sok kereskedelmi vállalat és természetesen az úgynevezett pure player-ek – tehát azok, amelyek kizárólag e-kereskedelemmel foglalkoznak – jócskán meghaladták a diszkontokat. Más kérdés, hogy ezzel keresnek-e pénzt. De arról szó sincs, hogy a diszkontok teljesen elhanyagolnák az e-kereskedelmet.

2016 márciusában Belgiumban a Lidl Online-shop árukészletét 350 nonfood termékkel bővítette. A megrendelt árucikkeket két napon belül 2,99 euróért házhoz szállítják.

Németországban ez a szolgáltatás már évek óta működik. Itt a Lidl 2015 novemberében megszerezte a Kochzauber nevű kereskedőt. Ez a vállalat többek között kész recept-boxokat szállít. Az Aldi és a Lidl folytatják a már meglévő üzlethálózat újjászervezésének stratégiáját, és az újonnan nyitott üzletekben felhasználják az eddigi tapasztalatokat. Az üzletek nagyobbak lesznek, szélesebb választékkal, és több friss terméket kínálnak majd, beleértve a friss kenyeret és péksüteményeket. Az árukészlet egyre több márkás terméket tartalmaz, és a fogyasztókkal történő kommunikációt a flyer-ek, a kültéri reklámok, a saját reklámmagazinok, valamint tévés és rádiós reklámok támogatják majd. A hírességek bevonása a megfelelő üzenet átadására, valamint szponzorként való fellépésük egy–egy nagyobb rendez­vényen egészíti ki a média mixet.

A Lidl 2016-ra tervezett befektetési volumene 6,5 milliárd euró. Az Aldi 2018-ban be akar lépni az olasz piacra, a Lidl pedig 2017-ben nyitja meg első üzleteit Litvániában és Szerbiában.

Latin-Amerika gyorsan növekszik

A Planet Retail szerint az elkövetkező 5 évben Latin–Amerikában lesznek a legmagasabbak a növekedési ráták, ahol a diszkontok bevétele a jelenlegi 4,2 milliárd USA dollárról 2020-ig 8,6 milliárd dollárra fog emelkedni. Latin–Amerikában legerősebb diszkontként a spanyol kereskedő, a DIA fejlődik. Brazíliában és Argentínában a DIA már most is erőteljesen terjeszkedik, de még további országok állnak készen arra, hogy a cég ott megvesse a lábát. A diszkontok számára Ázsia kevésbé vonzó, azonban a DIA még a kínai metropoliszban, Shanghaiban is nagyon tevékeny. Az Aldit és a Lidlt is biztosan foglalkoztatják azok a lehetőségek, amelyeket Kína nyújthatna számukra. Az Aldi számára Ausztrália 2001-ben valósággá vált, 2015-ben a 400 ottani üzlet már 4,9 milliárd USA dolláros forgalmat bonyolított. A Planet Retail azt jósolja, hogy 2020-ban ez 7,1 milli­árd dollárra fog emelkedni.

DIA-átalakítás

A Carrefour nagy lépéseket tesz a Franciaországban átvett DIA üzletek átalakítása céljából. Ez a folyamat várhatóan 2016 végén zárul le. A cég az év első felében 260 üzletet alakított át, ezeket az év második felében további 236 követi. Az üzletek a Contact, vagy a Contact Market név alatt működnek, utóbbi arra hivatott, hogy fenntartsa a diszkont image-et.

Spanyolországban jelenleg 5000 DIA üzlet működik, 2014-ben a vállalat megvásárolta az El Arbol (Der Baum) típusú üzleteket, amelyeket azóta a 'DIA La Plaza' elnevezésű modernizált változatra alakít át. Ily módon a folyó év első 6 hónapjában 84 üzletet (66 700 m2-en, 1327 dolgozó) formált át, amihez a DIA 14 millió eurót fektetett be. Spanyolországban már 180 DIA La Plaza típusú üzlet működik. Az új üzletek mintegy 5000 terméket tartalmazó árukészletében jóval magasabb a friss árucikkek aránya, mint korábban. Az árusító helyek legnagyobb része továbbra is a 'DIA Market' logó alatt fut.

Netto Svédország

A Dansk Supermarked jelentősen növelni szeretné Svédországban üzemeltetett Netto diszkontüzletei számát. Svédországban jelenleg 157 Netto üzlet működik. Az újonnan nyitott üzletek száma a jövőben 15 egységre rúghat.

Lidl Spanyolország

A Lidl a Spanyolországban valaha léte­sített legnagyobb logisztikai központ építésébe kezdett a Madrid közelében fekvő Alcalá de Henares-ben. Az összességében 71 000 m2 alapterületből 12 000 m2 jut a hűtött termékekre. A központ 150 üzlet ellátására szolgál. A befektetés mintegy 70 millió euró és a létrehozás két fázisban történik.

Lidl Dánia

A diszkontok már régóta arra törekednek, hogy az uniformizált kínálat helyett figyelmet fordítsanak a helyi igényekre. A diszkont ezt tesztelte utoljára a dán fővárosban, Koppenhágában működő üzleteiben. Ennek során az Oko bio és az ’En bid a Danmark’ márkák álltak a középpontban.

 

(Termékmix - 2016. októberi szám)

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek